Index Vakbarát Hírportál

Letette hivatali esküjét az új litván kormány

2020. december 11., péntek 20:53

Csaknem hét héttel a parlamenti választások után hivatalba lépett az új litván kormány, miután a 46 éves Ingrida Simonyte konzervatív miniszterelnök jobbközép koalíciós kabinetjének tagjai letették hivatali esküjüket Vilniusban – adta hírül az MTI.

Előzőleg a 141 tagú litván parlament jelen lévő képviselői közül 78 igen, 30 nem, 20 tartózkodás mellett jóváhagyták a balti ország tizennyolcadik kormányát.

A pártonkívüli közgazdász Simonytén kívül az új kormánynak hat női és nyolc férfi tagja van, szemben az előzővel, amelyben csak egy nő volt. Az új külügyminiszter Gabrielius Landsbergis, a védelmi tárca gazdája pedig Arvydas Anusauskas. A szűk hárommilliós EU-tagország pénzügyminisztere Gintare Skaiste lett.

Simonyte volt a pénzügyminiszter a 2009–2010-es pénzügyi világválság idején, s hogy a litván valuta leértékelését elkerülje, a nyugdíjak megkurtítását rendelte el. Tavaly sikertelenül indult az elnökválasztáson.

A miniszterelnök a koronavírus-járvány és következményei megfékezését nevezte kormánya fő feladatának. Litvániát súlyosan érinti a pandémia, az Európai Betegségmegelőzés és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint ott regisztrálták az egyik legmagasabb fertőzésszámot Európában.

Az októberi kétfordulós parlamenti választáson Simonyte volt a győztes konzervatív Haza Szövetség csúcsjelöltje, amely két liberális párttal lépett most koalícióra. A háromtagú koalíciónak összesen 74 képviselője van a 141 tagú parlamentben.

Rovatok