Index Vakbarát Hírportál

Magyar tiszt lehet az új szlovák rendőrkapitány

2020. december 11., péntek 22:00

Ketten maradtak az országos szlovák rendőrkapitányi posztért folytatott küzdelemben, egyikük magyar – adta hírül a Parameter.sk.

A Lynx Commando nevű különleges alakulatot vezető Hamran István vetélytársa az Országos Rendőrkapitányság vezetésével ideiglenesen megbízott Peter Kovařík – közölte Barbara Túrosová, a belügyminisztérium sajtóosztályának vezetője. Hozzátette, ők ketten teljesítették a funkcióhoz szükséges feltételeket, rajtuk kívül két további jelentkező volt.

Hamran István már 2011 óta a Lynx Commando vezetője. A Radičová-kormány idején Jaroslav Spišiak országos rendőrkapitány nevezte ki őt erre a posztra.

A versenypályázat során héttagú bizottság fogja értékelni a jelöltek irányítási, szervezési és ellenőrzési képességeit, szakmai tudását és további készségeit, melyek az országos rendőrfőkapitányi funkció betöltéséhez szükségesek. A bizottság ezt követően a belügyminiszter elé terjeszti a versenypályázat folyamatának jegyzőkönyvét, majd ajánlásokat tesz. Ezt követően a belügyminiszternek tizenöt napja lesz rá, hogy döntését benyújtsa a parlament belbiztonsági bizottságához.

Ezután a parlamenti bizottság a nyilvános meghallgatásaik után javaslatot tesz az egyik jelöltre. Ha nem javasolnak konkrét jelöltet a belügyminiszternek, úgy a pályázatot meg kell ismételni – írja a portál.

Rovatok