Index Vakbarát Hírportál

Tíz napra rövidül a karantén a briteknél

2020. december 11., péntek 20:39

Emelkedett kissé a koronavírus-járvány terjedési ütemét jelző reprodukciós mutató Nagy-Britanniában. A brit kormány ugyanakkor pénteken bejelentette: a jövő héttől rövidebb időt kell karanténban tölteniük a külföldről érkezőknek és azoknak, akiknek a kontaktkutató szolgálat értesítése alapján elkülönítésbe kell vonulniuk.

Az MTI beszámolója szerint a brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) számításai alapján az R reprodukciós ráta az Egyesült Királyság egészének átlagában 0,9 és 1 között van.

Ez azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 9-10 másik embernek adja át a fertőzést.

A SAGE számítási módszertana szerint a 0,9-1 közötti R rátából arra lehet következtetni, hogy az új koronavírus-fertőzések száma a becslési sáv felső, 1-es szélsőértéke esetén sem emelkedik napi összevetésben, a 0,9-es alsó becslési érték esetén viszont 2 százalékkal csökken minden egyes nap. A SAGE a múlt héten valamivel alacsonyabb alsó értékű, 0,8-1 közötti R rátát valószínűsített országos átlagban. Ez a sáv azt jelezte, hogy az új koronavírus-fertőzések száma naponta átlagosan 1-3 százalék közötti ütemben csökkent.

A brit egészségügyi hatóságok becslése szerint a nagy-britanniai koronavírus-járvány tavaszi tetőzésének idején 3,5 körül lehetett az R mutató, vagyis akkoriban tíz fertőzött átlagosan 35 embernek adhatta tovább a vírust. Ez exponenciális ütemben gyorsuló terjedési sebességet jelzett. A brit egészségügyi minisztérium legutóbbi adatsora szerint a csütörtök este zárult 24 órában 20 964 új koronavírus-fertőzést azonosítottak országszerte. Eközben a minisztérium pénteken bejelentette azt is, hogy az Egyesült Királyság négy nemzetének – Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország – tisztifőorvosai a karanténkötelezettség időtartamának csökkentéséről döntöttek. A módosítás hétfőn lép érvénybe.

az elkülönítésben kötelezően eltöltött idő biztonsággal csökkenthető a jelenlegi 14 napról tíz napra

– írják, hozzátéve: ez azokra vonatkozik, akiket a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) kontaktkutató részlege értesít, hogy a velük szorosabb kapcsolatban állók közül valakinek a koronavírus-tesztje pozitív lett, illetve azokra, akik a kormány által járványügyi szempontból nem biztonságosnak minősített országból utaznak be Nagy-Britanniába. Ezek közé tartozik Magyarország is, amelyet a brit kormány szeptemberben levett a karanténkötelezettség alól mentesített országok listájáról.

Rovatok