Index Vakbarát Hírportál

Soros György: Az orbáni vétófenyegetés blöff volt, meg kellett volna adni

2020. december 11., péntek 12:57

Jogállamisági aggályai okán erkölcsi felháborodásának adott hangot Soros György a miatt a megállapodás miatt, amely az Európai Unió csúcstalálkozójának első napján született a következő hétéves költségvetésről, a gazdasági mentőcsomagról, illetve a magyar és a lengyel vétó feladásáról.

Azt írja, megérti, hogy Angela Merkel német kancellár nem akarta, hogy még egy tagország elhagyja a szervezetet, Orbán Viktor szerinte ugyanis ezt késztette elő napokban, nem akarván, hogy fény derüljön a rezsimje korrupt voltára. Szerinte a magyar kormányfő vétófenyegetése csak „kétségbeesett” blöff volt, amelyet meg kellett volna adni, ehelyett azonban Angela Merkel meghajolt a magyar és a lengyel „zsarolás” előtt.

Soros György három okból kifogásolja az általa „a lehető legrosszabb kompromisszumként” aposztrofált megállapodást.

Nem tehetek mást, mint hogy hangot adok annak az erkölcsi felháborodásomnak, amelyet azoknak kell érezniük, akik elhitték, hogy az EU kiáll az európai és az egyetemes értékek védelmében. Figyelmeztetni szeretnék arra is, hogy a megállapodás megrendíti azt a bizalmat is, amelyet az EU-s intézmények nyertek a gazdasági mentőcsomag összeállításával

– zárul Soros György írása.

Az amerikai magyar milliárdos még csütörtökön írt erről, néhány órával azelőtt, hogy az akkor még csak javaslatként létező megállapodást elfogadták az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján.  Véleménycikke azon a Project Syndicate-en jelent meg, amelynek online felületén az amerikai magyar milliárdos már többször publikált, Orbán Viktor egyik válaszát azonban a portál vezetése a szerkesztési alapelveire hivatkozva nem volt hajlandó közölni.

Rovatok