Index Vakbarát Hírportál

18 amerikai tagállam érvénytelenítené a választás eredményét

2020. december 11., péntek 13:14

Texas állam keresetet nyújtott be az amerikai legfelsőbb bírósághoz, hogy érvénytelenítse Joe Biden demokrata párti jelölt győzelmét a november 3-i elnökválasztáson – közölte az MTI.

A szövetségi állam szerint a választások során több államban is tömeges csalást követtek el.

A keresethez csütörtökig felperesként vagy támogatóként 17 másik állam igazságügyi minisztere és a washingtoni kongresszus 106 republikánus párti tagja csatlakozott.

A beadvány szerint Michigan, Georgia, Pennsylvania és Wisconsin államokban – amelyekben Joe Biden győzött – történt tömeges csalás, ezért a legfelsőbb bíróságnak érvénytelenítenie kell a négy állam által delegált 62 elektor szavazatát (ez gyakorlatilag megfordítaná a választás eredményét).

A 106 republikánus kongresszusi tag a keresethez csatolt indoklásában azt írta:

az alkotmányellenes szabálytalanságok kétségessé teszik az amerikai választási rendszer tisztességességét és a választás eredményét.

A keresetet egyébként Ken Paxton texasi főügyész nyújtotta be,

aki ellen több nyomozás is folyamatban van.

A legsúlyosabb közülük egy FBI-vizsgálat, amelyet azután indítottak, hogy több segítője is korrupcióval vádolta meg a főügyészt. A hírek szerint ebben az ügyben épp szerdán kapott idézést a Szövetségi Nyomozó Irodától. 

Egyesek emiatt arra gyanakodnak, hogy Paxton csak jó pontot akar szerezni Trumpnál egy esetleges egy elnöki kegyelemre, ha nehéz helyzetbe kerülne. 

Donald Trump egyébként maga is bejelentette, hogy felperesként csatlakozik a texasi keresethez. Azt írta a Twitteren: „A legfelsőbb bíróság most lehetőséget kap arra, hogy megmentse az országot az Egyesült Államok történetének legnagyobb választási csalásától.”

Texas keresete előtt eddig egy ügy került a legfelsőbb bíróság elé: ebben a pennsylvaniai eredmények hitelesítésének leállítását kérték, és ez még függőben van.

Az AP hírügynökség által idézett jogi szakértők szerint a kereset

példa nélküli az amerikai történelemben,

és esélye sincs annak, hogy elfogadják, hiszen a felperesek azt követelik, hogy a legfelsőbb bíróság több tízmillió szavazó voksát érvénytelenítse. 

A támogató tagállami igazságügyi miniszterek között is van néhány, aki  elismerte, hogy alaptalan Trump azon vádja, miszerint tömeges csalás történt. Wayne Stenehjem észak-dakotai igazságügyi miniszter például azt mondta: állama nem vádolja azzal a szóban forgó négy államot, hogy tömeges csalás színhelye volt,

de a keresetnek annyi haszna lehet, hogy a legfelsőbb bíróság egyszer és mindenkorra pontot tesz a vádak végére.

Tim Fox montanai igazságügyi miniszter pedig úgy nyilatkozott: a kereset megkésett, de felvet több fontos alkotmányügyi kérdést a hatalmi ágak szétválasztásáról és a levélszavazás tisztaságáról.

Rovatok