Index Vakbarát Hírportál

Kikeltek a földből, majd beszennyezték a talajvizet a dániai nyércek

2020. december 12., szombat 12:31

Dánia, a világ legnagyobb nyércszőrmeexportőre a múlt hónap elején jelentette be, hogy több millió nyércet vág le, mert a koronavírus emberre veszélyes mutációját fedezték fel a menyétfélékben.

Mintegy 15 millió állat leöléséről született döntés a múlt hónapban Dániában, miután a vírusmutáció veszélyeztette a vakcinák hatékonyságát:

ha emberre terjed át a nyércekben mutálódott kórokozó, teljesen új közegészségügyi helyzet állna elő.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megkongatta a vészharangot: az állatok embertől kapták el a vírust, az mutálódott bennük, s félő volt, hogy új formában visszaterjed az emberre.

Holtukban is kísértenek

Ennyi nyérctetemet márpedig nem lehet egyszerre elégetni, így egy részüket tömegével földelték el katonai gyakorlóterületeken a Jütland-félsziget nyugati részén. Felvetődött azonban annak az aggálya, hogy mivel

az állatokat tavak és víz alatti ivóvízkészletek közelében ásták el, a rothadó tetemek beszennyezhetik a földeket és a talajvizet. Úgy tűnik, Az aggodalom nem volt megalapozatlan. a dán környezetvédelmi ügynökség megállapította: a talajvíz már el is szennyeződhetett. 

A nyércirtás körüli sietséget jól tükrözi az is, hogy a csupán két méter mély gödrökben egymásra borított tetemek egy része szó szerint kibújt a föld alól. A rothadás során gázok keletkeznek, ezáltal a tetemek térfogata is megnőtt, s így a felszínre lökődtek. 

Egy további probléma a levágott nyércek mennyisége és az, hogy a hatóságok nem feltétlenül működtek együtt el a tetemek eltávolításában.

A dán mezőgazdasági minisztériumnak egyelőre elképzelése sincs, hova tűnt másfél millió nyérc. a tömegük mintegy 4700 tonnát tesz ki.

Sok kicsi sokra megy 

Ha számszerűsítjük az összesen 15 millió nyérc tömegét, akkor nagyjából 47 ezer tonna tetemet kellett valahogyan eltüntetni.

A mezőgazdasági minisztérium tájékoztatásából az derül ki, hogy eddig 11 millió nyércet öltek le, ami mintegy 31 ezer tonnának felel meg – írja a Danmarks Radio weboldala.

Az említett tömegsírokban

Rasmus Prehn mezőgazdasági miniszter elismerte: nem tudják, mi lett a maradék 4700 tonnával. 

Rovatok