Index Vakbarát Hírportál

Erich Honecker-emléktárgyakat árvereztek el Németországban

2020. december 13., vasárnap 11:32

A vártnál nagyobb, 120 ezer eurós (42,5 millió forintos) bevétellel zárult egy online és telefonos árverés, amelyet Erich Honeckerhez, az egykori NDK utolsó pártállami vezetőjéhez köthető tárgyakból tartottak a németországi Kirchheim unter Teckben szombaton – írja az MTI.

A beszámoló szerint a legmagasabb összeget – 14 ezer eurót – az államfőknek járó Fehér Rózsa Érdemrend lánccal nevű finn kitüntetésért fizették. Nyolcezerötszáz euróért kelt el egy vitorláshajó-modell, amelyet a kuvaiti emírtől kapott ajándékba az egykori kommunista Kelet-Németország vezetője. A Stuttgart melletti településen mintegy 20 tárgyat bocsátottak áruba, köztük több érdemrend mellett egy autószászlót is.
   
Erich Honecker, a berlini fal megépíttetője 1994-ben halt meg Chilében. Röviddel a halála előtt egy nem németországi illetőségű férfinak adta el az élete során gyűjtött emléktárgyakat. A gyűjtő, aki már maga sem fiatal, azért bocsátotta áruba a kollekciót, mert – mint mondta – családjában már senkit nem hoznak lázba a Honecker-relikviák. A gyűjtemény zömét, köztük igen értékes tárgyakat, összesen 80 emléket 2021 tavaszán bocsátanak árverésre.    

A Honecker-relikviák egészéért még az aukció előtt egymillió eurót ajánlott egy érdeklődő, de az ügylet meghiúsult, mert a német állami vagyonkezelő felvetette, hogy a tárgyak esetleg köztulajdont képezhetnek, és az adásvétel felfüggesztését kérte egy bíróságtól. Az árverés szervezője azt mondta, hogy már nem vitatott a Honecker-relikviák tulajdonjoga, és fenntartja magának a jogot, hogy kártérítésért perelje a vagyonkezelőt a meghiúsult ügyletért.

Rovatok