Index Vakbarát Hírportál

Habsburg váltja Károlyit a párizsi nagykövetségen

2020. december 13., vasárnap 15:49

Az Index információi szerint az utolsó magyar trónörökös fia, Habsburg György diplomata, újságíró lesz Magyarország következő párizsi nagykövete. Nem ő az első nemes diplomata a képviselet élén, az Orbán-kormány korábban is bízta kékvérű családok sarjaira a francia kapcsolatokat.

Habsburg Györgyöt, IV. Károly, az utolsó magyar király unokáját – Habsburg Ottó fiát – küldi Párizsba a kormány, értesült több diplomáciai forrásból az Index. Az osztrák–magyar kettős állampolgárságú arisztokratát hétfőn hallgatja meg az Országgyűlés külügyi bizottsága, és szakmai aggályok aligha merülnek fel a jelölttel szemben. Az 55 éves Habsburg György 1996 óta tölt be különböző diplomáciai pozíciókat, a legutóbbi információk szerint rendkívüli utazó nagykövetként dolgozott, illetve a Magyar Olimpiai Bizottság érdekeit képviselte külföldön. A diplomata tavaly a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadásában arról beszélt: a külügyi feladatai mellett médiaérdekeltségeit is megtartotta. 

Semmilyen párt tagja nem leszek, mellette folytatni akarom a médiában végzett munkámat, illetve semmilyen fizetséget nem kapok

– sorolta akkor a diplomáciai küldetések vállalásához szabott feltételeit Habsburg György. Kérdés ugyanakkor, hogy a párizsi nagyköveti pozícióval is ragaszkodik-e kikötéseihez a magyar diplomata.

Habsburg György egy másik arisztokratát, Károlyi Györgyöt váltja a párizsi képviselet élén: a grófi család tagja 2015-ben lett ott a magyar nagykövet. Károlyi magyar–francia kettős állampolgár, egyéves korától Párizsban élt. A rendszerváltás után látogatott először haza, a család fehérvárcsurgói kastélyának újjáépítése mellett a Fiat franciaországi kirendeltségének gazdasági igazgatójaként is dolgozott.

Nem új fejlemény, hogy az Orbán-kormány nemesi gyökerű jelölteken keresztül akarja érvényesíteni az érdekeit Párizsban. Az ezredfordulón, Orbán Viktor első kormánya idején a család üzlettársa, Kékessy Dezső képviselte Magyarországot Franciaországban. 

(Borítókép: Habsburg György. Fotó: Marjai János / MTI)

Rovatok