Index Vakbarát Hírportál

Megbüntették a párizsi városvezetést, mert túl sok női vezetőjük van

2020. december 15., kedd 21:41

A francia állam 90 ezer euróra büntette a párizsi önkormányzatot, azért, mert „túl sok a nő a vezetésben" – írja az MTI. 

Túlságosan feminista lett hirtelen a városvezetés 

– mondta Anne Hidalgo szocialista párti polgármester kedden a fővárosi közgyűlésben. A polgármester azt is elmondta, hogy abszurdnak, igazságtalannak, felelőtlennek és veszélyesnek tartja a döntést. 

A büntetés a 2018-as évre vonatkozik, amikor a közszolgálati minisztérium szankcionálta azon közintézményeket, amelyek nem tartottak be egy 2013-as intézkedést, ami azt írta elő, hogy 

 a nőknek és a férfiak közel egyenlő számban kell jelen lenniük a vezetésben, egyik nem aránya sem haladhatja meg a 60 százalékot. 

A párizsi önkormányzat vezetésében akkor 11 nő és 5 férfi kapott pozíciót, ezzel 69 százalékos volt a nők aránya.  A bírság-kötelezettséget azóta eltörölte a tárca, ennek ellenére most mégis kirótták a büntetést az önkormányzatra.  

„Az a nagyon szép a bürokráciában, hogy egyáltalán nem ismeri a finomságot, és mindenre képes" – mondta ironizálva a polgármester. Azt is bejelentette, hogy a büntetést együtt fogja befizetni a női helyetteseivel és kabinetvezetőkkel.

„Javasolni fogom minden női frakcióvezetőnek, a kormánytöbbségből és az ellenzékből is, hogy jöjjenek velük, ha van kedvük hozzá" – tette hozzá.

Amélie de Montchalin – aki a kormányon lévő  En Marche párt tagja  a közszolgálati tárca vezetője a polgármester felszólalására reagálva elismerte, hogy bár az eredeti intézkedés valóban abszurd volt, ennek ellenére azt szeretné, ha az önkormányzat befizetné az összeget. 

Azt szeretném, ha a párizsi önkormányzat által befizetett bírságból olyan programokat tudnánk finanszírozni, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy több nő vállalhasson közszerepet. Meghívom Önt a minisztériumba, hogy egyeztessünk erről

– üzente a miniszter Hidalgónak a Twitteren. 

Rovatok