Index Vakbarát Hírportál

Magyarokat is érint Németország lezárása mától

2020. december 16., szerda 06:25

A túl korai lazítással eljátszotta helyzeti előnyét az EU vezető országa, amely most már tavaszra igyekszik kilábalni a járványból. Ez a kint élő és a karácsonyra korábban még haza készülő honfitársaink egy részének számításait is keresztülhúzta. A németek irigykedve nézik a briteket vagy az amerikaiakat, arra számítva: lassan ők is megkezdhetik a tömeges oltást.

Ma lép életbe Németországban a kötelező karantén: csak a legszükségesebbeket lehet mostantól elintézni az Európai Unió legnépesebb, 83 milliós országában:

a sarki kisboltba, a szupermarketbe, a bankfiókba le lehet menni, de fodrászhoz például már nem. 

A korlátozásokat legkorábban január 10-én, az első teljes 2021-es munkahét előtti vasárnap vonják vissza.

A megkötéseknek megfelelően

Csak a karantén ötödik napján lehet koronavírustesztet csináltatni, ami számos németországi magyar munkavállalónak is megnehezítheti az ünnepi hazajutást. Ez kint dolgozó magyar munkavállalók ezreit érintheti. 

Internetes fórumokon számos  telekocsis ajánlatról olvashatunk, és  vannak honfitársaink, akik vállalják a karantént és a teszteket annak érdekében, hogy láthassák itthon élő családtagjaikat. Akadnak azonban olyanok is, akik a megkötések miatt nem is jönnek haza az ünnepekre. 

Nem szeretnék hazautazni Magyarországra, mert január 2-án újra munkába kellene állnom. Viszont december 27-e előtt nem tudnék visszajönni Németországba, hiszen a karácsonyi időszakot mindenképp szeretném a családommal otthon tölteni. A munkahelyemen megmondták: ha mégis elutaznék, és nem tudok időben munkába lépni, akkor fizetés nélküli szabadságra küldenek

– mondta az Indexnek egy bajorországi szupermarket magyar alkalmazottja neve elhallgatását kérve. Egy szintén magyar munkavállaló, aki egy bajor cérnagyárban dolgozik kisegítőként, arról számolt be, szeretné az ünnepeket a családjával tölteni Magyarországon, és csak január 11-én kezd el újra dolgozni.

De tart a karanténkötelezettségtől: ha karanténba kerülne, miután visszaérkezett Németországba, a munkaadó őt is  fizetés nélküli szabadságra küldené. 

Akadnak vakmerőbbek is. A Müncheni Magyarok elnevezésű, majdnem százezer főt számláló internetes csoport egy tagja azt írta: 

Mi hazamegyünk negatív teszttel, munkáltatói igazolással, vállalva a karantén(oka)t!

Kármentés a téli hónapokban 

A napokban bejelentett korlátozásokról azt követően döntött a szövetségi kormány és a 16 német tartomány, hogy a november elején bevezetett óvintézkedésekkel nem sikerült feltartóztatni a második hullámot és kordában tartani a koronavírus terjedését. Mint arról a távirati iroda beszámolt, az új fertőzések száma az utóbbi időben ismét robbanásszerű emelkedésnek indult. 

Mától

A Robert Koch közegészségügyi intézet legfrissebb adatai szerint több mint 1,35 millió ember szervezetében mutatták ki a koronavírus jelenlétét, és több mint 22 ezren haltak már bele a kór szövődményeibe a németeknél.

Az országban megkezdődött a felelősök keresése annak nyomán, hogy az egyébként fegyelmezett német lakosság az év végén már nem élvezheti a kezdeti, tavaszi viszonylag jó járványügyi helyzet előnyeit. A Der Spiegel vezető német hírmagazin e heti címlapszorija a téli kudarc képét rajzolja fel a baljóslatú görbékből. 

A tények csalhatatlanok és nyomasztók 

– mondta Frank-Walter Steinmeier német elnök. 

Vezető német kutatók már korábban figyelmeztettek a nyári lazítások veszélyeire, miközben az országban rendszeresek a vírustagadók, a maszkviselés és általában a korlátozások ellen tiltakozók tüntetései is

A Der Spiegel jegyzetírója most keserűen fogalmaz:

a mostani új lezárásban az a jó, hogy már tudjuk, hogyan működik. márciusban már mind átéltük. tudjuk, hogy Németország nem fogy majd ki a vécépapírból. tudjuk, mely hangfelvételek kötik le a legjobban egy órán át a gyerekeket, hogy ezalatt nyugodtan tudjunk dolgozni... már emelt szintű karanténlakók vagyunk.

A németek abban is reménykednek: a britek, a kanadaiak és az amerikaiak után a fejlett országok közül az EU-tagállamok is még decemberben megkezdhetik a koronavírus elleni tömeges oltásokat. 

(Borítókép: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Rovatok