Index Vakbarát Hírportál

A spanyol tartományok szigorítanak a járvány miatt

2020. december 16., szerda 21:45

A spanyol tartományok saját hatáskörben szigoríthatnak az ünnepi időszakra vonatkozó központi intézkedéseken, ha azt a járványügyi helyzet indokolja területükön – közölte Salvador Illa egészségügyi miniszter szerda esti sajtótájékoztatóján Madridban.

A tárcavezető szerint „aggodalomra ad okot", hogy az elmúlt napokban felgyorsulni látszik a koronavírus-fertőzés terjedése. Salvador Illa hozzátette: a járványügyi szakértői jelentés szerint a korlátozó intézkedések lazításával magyarázható, hogy többhétnyi csökkenés után helyenként ismét növekedésnek indult a fertőzöttek száma. A tárcavezető nyilatkozatát követően Ángel Víctor Torres, a Kanári-szigetek elnöke két hétre szóló korlátozásokat jelentett be Tenerife szigetére, ahol a leggyorsabban terjed a fertőzés tartományban.    

Tenerife területére szombattól nem lehet szabadon belépni,

csak a jogszabályban meghatározott indokokkal, mint például a munkavégzés vagy az oktatás. Az éjszakai kijárási tilalom kezdetét 23 óráról előrehozzák 22 órára. A vendéglátóhelyek csak a teraszaikat működtethetik 50 százalékos létszámkorlátozás mellett, és egy asztalnál csak ugyanazon háztartásban élők foglalhatnak helyet. Az ünnepekre nem engedik haza az idősotthonok lakóit, és beszüntetik az intézményekben a látogatást is. Karácsonykor és szilveszterkor legfeljebb hatan gyűlhetnek össze ünnepelni az országosan engedélyezett tíz helyett.

   

Rovatok