Index Vakbarát Hírportál

A belarusz ellenzék kapta az Európai Parlament Szaharov-díját

2020. december 16., szerda 13:49

Ebben az évben a belarusz demokratikus ellenzéknek ítélte oda az Európai Parlament az emberi jogok védelméért és a gondolatszabadságért járó elismerést a Szaharov-díjat. Az elismerést a belarusz demokratikus ellenték képviselői, köztük a hazájából menekülni kényszerülő, Szvetlana Tyihanovszkaja is átvette. 2020-ban David Sassoli, az Európai Parlament elnöke jelentette be az idei díjazottakat, akiről elismerően nyilatkozott. 

Látjuk a bátorságukat. Látjuk a szenvedésüket. Látjuk a kimondhatatlan bántalmazásokat. Látjuk a gyilkosságokat. Mindenki számára példa a törekvésük és elszántságuk, hogy egy demokratikus országban élhessenek. 

– mondta David Sassoli a díjátadó ünnepségen.

Úgy fogalmazott az Európai Parlament elnöke, hogy a belarusz ellenzék egy önmagánál sokkal erősebb ellenféllel szállt szembe és tart ki ellene.

A belarusz demokratikus ellenzéket a Koordinációs Tanács képviseli, amelyet Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető mellett több más politikai és civil szereplő hozott létre.

Belaruszban 2020 nyarának vége óta tüntetéseket és kormányellenes megmozdulásokat tartanak, amelyekről az Index is beszámolt. Számos tüntetőt, ellenzéki vezetőt bebörtönzött Aljaszandr Lukansanka elnök, akit csak Európa utolsó diktátoraként szoktak emlegetni. 

Rovatok