Index Vakbarát Hírportál

Razzia Pozsonyban, rendőrök és kommandósok jelentek meg a parlament épülete előtt

2020. december 17., csütörtök 14:33

Rendőrök és kommandósok jelentek meg csütörtök kora délután a pozsonyi parlament épülete előtt – írja a Körkép. A szlovákiai magyar portál szerint a téren hat rendőrautót és 20 járőrt lehetett látni. 

Az egyik kormányzó párt, a Szabadság és Szolidaritás Facebook-posztban azt pendíti meg, hogy a rendőrök Peter Žigáért, a Robert Fico vezette, a 2006 és 2010 közötti kormány gazdasági miniszteréért mentek, akit a délelőtti órákban helyezett vád alá a a legsúlyosabb törvénytelenségeket vizsgáló Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NAKA).

Szlovákián hatalmas tisztogatási hullám söpör végig, amelyben eddig két korábbi országos rendőrfőkapitány, maga a NAKA egykori vezetője, speciális ügyész, további magas beosztású ügyészek, bírók, a szlovák titkosszolgálat vezetőjének első helyettese, korábbi igazságügyi államtitkár, oligarchák kerültek vizsgálati fogságba.

Peter Žiga a volt kormánypárt, a Smer–Szociáldemokrácia egykori tagja, jelenleg a pártból kivált Hang–Szociáldemokráciában politizál. Az a vád ellene, hogy még 2016-ban megkérte Norbert Bödör nyitrai vállalkozót, hogy adjon át 50 ezer euró kenőpénzt Bernard Slobodníknak, a szlovák pénzügyőrség akkori igazgatójának. Ennek a fejében a hatóság felejtse el a vizsgálatot egy csalási ügyben, amelyben az unokaöccse cége is benne lehet. 

Rovatok