Index Vakbarát Hírportál

Putyin: Az amerikaiak be fognak avatkozni az orosz választásokba

2020. december 17., csütörtök 13:46

Be fognak avatkozni az amerikaiak a 2021-ben esedékes orosz parlamenti választásokba, ahogy mindig is szoktak, de Oroszország felkészül erre – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a csütörtökön tartott éves sajtótájékoztatóján.

Csak akkor tudunk ennek ellenállni, ha az oroszok többsége megérti, hogy ez beavatkozás, és hogy ellen kell állnunk

– mondta Putyin, hozzátéve, hogy Oroszország kész a példátlanul nyitott együttműködésre a megfigyelőkkel.

Putyin provokációnak nevezte Szergej Snurov újságíró, a Leningrad együttes volt frontemberének kérdését, hogy 

az orosz hackerek miért nem segítették győzelemre idén is Donald Trumpot az amerikai elnökválasztáson.

Megismételte, hogy Moszkva nem avatkozott be az amerikai választásokba. Arra a kérdésre, hogy menedéket ad-e Trumpnak, mint Edward Snowden informatikusnak, kijelentette, hogy erre a hivatalban lévő elnöknek nincs szüksége, mert jó eredményt ért el a választáson.

Az éves sajtótájékoztatón az orosz elnök továbbá kijelentette, hogy Oroszország növelni fogja a Donyec-medencei szakadár ukrán területeknek nyújtott támogatást a termelés növelése, a szociális támogatás és az infrastruktúra terén. Putyin úgy vélekedett, hogy Kijevben „nincs meg a politikai bátorság” a Donyec-medence helyzetének politikai rendezéséhez. Kifogásolta, hogy az ukrán vezetők a választások idején a többségre támaszkodnak, de hatalomra kerülve folyton a szélsőséges nacionalisták érdekeit tartják szem előtt.

Ezek után az amerikai titkosszolgálatok anyagai legalizálásának nevezte Vlagyimir Putyin azt a nemzetközi újságírói oknyomozást, amely arra az eredményre jutott, hogy Alekszej Navalnij ellenzéki politikust az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei mérgezték meg. Azt mondta, az anyag publikálása azt jelenti, hogy a „berlini klinika páciense” élvezi a külföldi szakszolgálatok támogatását.

Minek megmérgezni, kinek kell ő?

– mondta Putyin, hozzátéve: ha ezt akarták volna elérni, be is végezték volna az ügyet.

Emlékeztetett rá, hogy Navalnijt a felesége első kérésére kiengedte az országból. Bevált politikai trükknek nevezte, hogy valaki az első számú vezetőt vádolva az ő szintjére próbálja felemelni saját jelentőségét.

Továbbá reményét fejezte ki, hogy Joe Bidennel sikerül majd rendezni a kétoldalú kapcsolatokban keletkezett problémáknak legalább egy részét.

Abból indulunk ki, hogy az Egyesült Államok újonnan megválasztott elnöke, aki mind a bel-, mind a külpolitikában tapasztalt ember, megérti, hogy mi történik. Arra számítunk, hogy a problémák, vagy legalább egy részük megoldódik az új kormányzat alatt

– mondta az orosz elnök.

Kijelentette, hogy még nem döntötte el, hogy elindul-e 2024-ben esedékes elnökválasztáson. Az idén elfogadott alkotmánymódosításra utalva hozzátette, hogy

a néptől megvan erre az engedély.

Rovatok