Index Vakbarát Hírportál

A leköszönő moldovai elnök több fontos törvényt írt alá

2020. december 18., péntek 12:33

Igor Dodon moldovai elnök pénteken bejelentette, hogy több törvényt aláírt, köztük azt, amely visszaállítja az orosz nyelv mint az etnikumok közötti kommunikációs eszköz státuszát a köztársaságban, valamint az audiovizuális szolgáltatások kódexében végrehajtott módosításokat, amelyek megszüntetik az orosz nyelvű televíziós csatornákra korábban bevezetett korlátozásokat.

A leköszönő moldovai oroszbarát államfő azt a törvényt is aláírta, amely eltörölte azt az úgynevezett milliárdos jogszabályt, amely az állami költségvetésre terhelte három moldovai bank adósságainak kifizetését. A három nevezett bankból, a Banca de Economiiből, a Banca Socialéból és az Unibankból 1 milliárd eurót sikkasztottak el.

Dodon emellett kihirdette a nyugdíjkorhatár leszállításáról és a gyógyszerészeti tevékenységről szóló törvényt. Utóbbi lehetővé teszi a gyógyszertáraknak és egészségügyi létesítményeknek, hogy az államnyelv mellett oroszul is feltüntessék a gyógyszerek használati utasításait. Dodon továbbá jóváhagyott egy sor, a Gagauz Autonóm Köztársaság státuszát pontosító jogszabályt.

A fenti törvényeket december 16-án fogadta el a moldovai parlament, melyben többségben vannak Dodon hívei. A parlamentben kisebbségben lévő Nyugat-barát ellenzék tiltakozásul bojkottálta az ülést, melynek befejezése után Zinaida Greceanii házelnök bejelentette, hogy a parlament őszi–téli ülésszaka lezárult. A téli szünet előtt a képviselők még két alkalommal gyűlnek össze: december 24-én, Maia Sandu megválasztott Nyugat-barát államfő ünnepélyes beiktatásán, valamint azon az ülésen, amelyen a Ion Chicu miniszterelnök kormánya ellen benyújtott ellenzéki bizalmatlansági indítványról szavaznak.

Rovatok