Index Vakbarát Hírportál

Ilyen a német home office adókedvezmény

2020. december 18., péntek 18:23

Adókedvezmény jár az otthonról végzett munka költségeinek ellentételezésére Németországban egy frissen elfogadott törvényjavaslat szerint.

A munkavállalók napi 5 eurót leírhatnak az adóalapból, ha nem a munkahelyükön, hanem az otthonukból látják el feladataikat.

A home office átalánynak is nevezett kedvezmény egyelőre csak 2020-ra és 2021-re érvényes.

Évente legfeljebb 120 napot, azaz maximum 600 eurót (azaz mintegy 216 ezer forintot) lehet majd így elszámolni. Az otthonról ledolgozott napok után nem érvényesíthető a munkába járás költségeinek ellensúlyozását szolgáló adókedvezmény, az úgynevezett ingázási átalány – írta az MTI.

Az új kedvezmény hátrányos helyzetbe hozná azokat a munkavállalókat, akik nem tudnak otthonról dolgozni, például a pénztárosokat vagy a tűzoltókat. Ezért a szabályozást úgy alakították, hogy a home office átalány beleszámít az évente ezer eurót kitevő, valamennyi munkavállalót megillető átalányba.

Ezzel az ezer euróval az adóhatóság kérésre automatikusan, ellenőrzés nélkül csökkenti az adóköteles jövedelmet, hogy megtérítse a munkavégzéshez kapcsolódó költségeket, vagyis nem kell költségigazolást vagy számlát csatolni a bevalláshoz. 

Németországban december 16-tól a gazdasági és a társadalmi élet legtöbb területét befagyasztó zárlatot rendeltek el a koronavírus terjedése miatt.

A lehető legtöbb munkakörben otthonról kell dolgozni. 

Rovatok