Index Vakbarát Hírportál

Ultimátumot kapott a Fidesz és Deutsch Tamás az Európai Néppárt alelnökétől

2020. december 18., péntek 06:05

Ez volt Deutsch Tamás utolsó esélye – jelentette ki Othmar Karas a puls24.at portálnak adott videóinterjúban. Karas – az Európai Néppárt alelnöke – hozzátette, az, hogy mi lesz az ő, illetve a fideszesek sorsa a konzervatív pártcsaládban, a későbbiekben derül ki. Minden attól függ, hogyan viselkednek a jövőben.

Karas azt várja az Európai Néppárttól, hogy hozzon végleges döntést a Fidesz tagságáról, mihelyst azt a járványügyi helyzet lehetővé teszi, lehetőség szerint már februárban.

Ami sok, az sok – fogalmazott a Puls 24 csatorna kérdésére az osztrák politikus, aki szerint nem lehet napirendre térni afelett, ha valaki a náci vagy a kommunista módszerekhez hasonlítja Manfred Weber frakcióvezető gondolatait. Deutsch Tamás ezzel átlépett egy vörös vonalat – jelentette ki Karas, aki ezért azt szeretné elérni, hogy zárják ki a magyar képviselőt az Európai Néppárt uniós parlamenti frakciójából.

A kizárási javaslatom nem került le az asztalról, és legkésőbb februárban újra elővesszük

– hangsúlyozta a politikus.

A néppárti frakció legutóbb hét órán át tárgyalt a kérdésről, mire megszülte a salamoni döntést, nem zárták ki Deutschot, de megvonták a jogosítványait. Karas szerint azonban ez nem elég. Azt szeretnék, ha a történteknek lennének következményei. Nemcsak egy személyről van szó, hanem az egész delegációról, amelyik szembemegy az Európai Unió és az Európai Néppárt értékeivel.

Az osztrák politikus hangsúlyozta, hogy a Fidesz folyamatosan támadja az Európai  Néppártot, illetve annak alapértékeit, ez pedig árt a pártcsaládnak. A politikus a Fideszt úgy jellemezte, hogy először provokál, utána letagadja az állításait és másokat nevez meg hibásnak. Ezzel szerinte az Európai Néppárt szavahihetőségét kockáztatja és az EU cselekvőképességét kérdőjelezi meg.

Azok, akik tagjai a konzervatív pártcsaládnak, ne legyenek automatikusan a frakciónk tagjai – vetette fel Karas, rámutatva, hogy Orbán Viktor és a Fidesz értékrendje nem felel meg az Európai Néppárt alapvető elveinek, nevezetesen az európai integrációnak, a jogállamiságnak, a független igazságszolgáltatásnak, a politikai beavatkozástól mentes médiának, a civil társadalom támogatásának, valamint az emberi jogok és a kisebbségek védelmének.

Felhívta a figyelmet, még egy provokáció és újra tárgyalni fogják a kizárás lehetőségét.  

Szerda este a néppárti képviselők csaknem 96 százaléka megszavazta a frakcióvezetés által előterjesztett határozati javaslatot, amelyben határozottan elítélték Deutsch kijelentéseit, ám kizárás helyett felfüggesztették a jogosultságait.  Deutsch kizárását azért kezdeményezték, mert korábban  a Gestapo és az ÁVH érveléséhez hasonlította Manfred Weber egyik megjegyzését, amelyet a jogállamiságról szóló vitában tett a néppárti frakcióvezető. 

Rovatok