Index Vakbarát Hírportál

Több tucat kínai cég került fel az USA feketelistájára

2020. december 19., szombat 11:09

Az Amerikai Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma bejelentette: felvett a feketelistájára 77 céget, köztük 60 kínait, például a SMIC vezető chipgyártó vállalatot és az SZ DJI Technology nevű dróngyártót.

A SMIC-et azzal vádolták meg, hogy tevékenysége nemzetbiztonsági kockázatot jelent az USA számára. A DJI-t pedig az emberi jogok Kínában folytatott tömeges megsértésére, a Dél-kínai-tenger militarizálásában játszott szerepére, valamint az amerikai kereskedelmi titkok ellopására hivatkozva listázták.

Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter – a SMIC kínai hadiiparral fennálló, „aggodalomra okot adó kapcsolatára” hivatkozva – úgy fogalmazott: Washington nem fogja megengedni, hogy a fejlett amerikai technológia segítségével építsék ki egy egyre harciasabb ellenség hadseregét.

A SMIC csak korlátozottan férhet majd hozzá bizonyos amerikai technológiákhoz, mivel az amerikai exportőröknek engedélyért kell majd folyamodniuk, ha bármit el akarnak adni a kínai társaságnak. A SMIC kulcsszerepet játszik Kína azon erőfeszítéseiben, hogy az ország önellátóvá válhasson a félvezetőipar tekintetében. 

Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő szerint a lépés újabb bizonyítéka annak, hogy az Egyesült Államok kínai cégekkel való leszámolásra használja állami hatalmát – írta az MTI a Reutersra hivatkozva.

Donald Trump távozó republikánus elnök aláírta azt a törvényt is, amely gyakorlatilag kizárna több kínai céget, például az Alibabát, a Pinduoduót és a PetroChina olajipari óriást az amerikai tőzsdei kereskedelemből, ha azok nem felelnek meg az amerikai könyvvizsgálati szabványoknak.

 

Rovatok