Index Vakbarát Hírportál

Példamutatás: az elnököt oltották be először Izraelben

2020. december 19., szombat 21:24 | aznap frissítve

Szombat este Izraelben is megkezdődtek az oltások, elsőként Benjámin Netanjahu miniszterelnököt oltották be – írja az MTI.

A 71 éves kormányfő a  kamerák előtt oltatta be magát a BioNTech/Pfizer vakcinájával. Másodikként Juli Edelstein egészségügyi miniszter követte őt, vasárnap pedig Reuven Rivlin államfőt fogják beoltani.

Az államférfiak példájukkal arra akarják buzdítani az izraeli polgárokat, hogy ők is oltassák be magukat.

„Ez nagy nap Izrael számára" – mondta Netanjahu, hozzátéve: bízik a védőoltásban, és abban, hogy már közel a világjárvány vége. A kormányfő egyben felhívást is intézett az izraeli állampolgárokhoz, hogy kövessék a példáját.

A miniszterelnök az oltás előtt azt mondta a riportereknek, hogy „erős kézzel, kinyújtott karral" áll itt – utalva ezzel egy, a Mózes könyvében található bibliai idézetre.

Az oltás után pedig Neil Armstrongot parafrazeálta: 

Kis oltás egy embernek, nagy lépés az egészségünkért!

Az új koronavírussal fertőzöttek napi száma időközben eddig nem látott csúcsot ért el Izraelben, ezen a héten három napon is túllépte a 2800-at. A hatóságok újabb szigorításokat helyeztek kilátásba, ha a szám ismét túllépi a 2500-at.

Azok, akik beoltatják magukat, „zöld igazolványt" kapnak az országban, amely különféle előnyökkel jár. Elkerülhetik a karanténkötelezettséget, látogathatják a nyilvános rendezvényeket és az éttermeket. Az igazolványt várhatóan a második oltás után két héttel kapják meg az érintettek.

Rovatok