Index Vakbarát Hírportál

Trump szerint Kína, külügyminisztere szerint Oroszország áll az amerikaiak elleni hackertámadások mögött

2020. december 19., szombat 21:51 | aznap frissítve

Donald Trump amerikai elnök – Mike Pompeo külügyminiszternek ellentmondva – azt közölte szombaton a Twitteren, hogy Kína állhat az amerikai kormányhivatalok és más fontos létesítmények elleni hackertámadások mögött. Az elnök azt is elmondta, hogy szerinte ezek a támadások nem is olyan súlyosak, mint amilyennek sokan leírják őket.

....discussing the possibility that it may be China (it may!). There could also have been a hit on our ridiculous voting machines during the election, which is now obvious that I won big, making it an even more corrupted embarrassment for the USA. @DNI_Ratcliffe @SecPompeo

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 19, 2020

Néhány órával ezelőtt Mike Pompeo külügyminiszter – a kormány első tagjaként nyilatkozva  – egy interjúban kijelentette:

„meglehetősen egyértelmű", hogy Oroszország áll a kiterjedt és minden korábbinál súlyosabb kibertámadás mögött.

Az elnök ezzel szemben most azt mondta: nevetséges, hogy egyesek a Kreml-t vádolták meg a támadással. 

A hírhamisító média támadásai sokkal súlyosabbak ennél. Engem teljeskörűen tájékoztattak, és mindent az ellenőrzésünk alatt tartunk. A média fél felvetni azt az eshetőséget, hogy Kína volt az (mert lehetett), leginkább pénzügyi okokból!

– írta Trump a Twitteren.

The Cyber Hack is far greater in the Fake News Media than in actuality. I have been fully briefed and everything is well under control. Russia, Russia, Russia is the priority chant when anything happens because Lamestream is, for mostly financial reasons, petrified of....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 19, 2020

Az elnök emellett itt sem mulasztotta el a lehetőséget arra, hogy – sokadszorra is – csalással vádolja Joe Bident, a demokraták megválasztott elnökét. 

Én is felhozhatnám azt a vádat, hogy hackertámadás érte a szavazógépeket az elnökválasztáson, mert valójában én győztem nagy különbséggel, és ez igazából nagyobb szégyen az Egyesült Államoknak

– írta.

Az AP hírügynökség úgy értesült: fehér házi tisztségviselők közleményt készültek kiadni szombaton napközben arról, hogy a támadássorozatnak Oroszország a „fő elkövetője", de az utolsó pillanatban megakadályozták őket ebben.

A hírügynökség szerint azt nem lehet tudni, hogy Mike Pompeo kapott-e erre vonatkozóan utasítást, mielőtt nyilatkozott – és ennek dacára beszélt az oroszok lehetséges érintettségéről –, vagy sem. 

Rovatok