Index Vakbarát Hírportál

Jön az európai ingyenes vonatbérletprogram

2020. december 19., szombat 13:53

Mintegy 400 millió eurós keretből újraindul az európai fiatalok ingyenes vonatbérletprogramja, amely hivatalosan is része lett az Európai Unió következő hétéves költségvetésének – jelentette be Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, a DiscoverEU-program mentora az Indexhez eljuttatott közleménye szerint. A program pilot-időszakában több mint 350 ezer európai fiatal jelentkezett a lehetőségre, közülük több mint 70 ezren jutottak ingyenes vonatbérlethez.

A „FreeInterRail” alapötlete két fiatal német aktivistától származik, aki néhány éve arra tett javaslatot, hogy az Európai Unió valamennyi európai fiatalt lepjen meg egy ingyenes vonatbérlettel a 18. születésnapján. A javaslatot felkarolta Ujhelyi István.

Az elmúlt években több száz magyar fiatal élhetett a lehetőséggel, a Magyarországon elérhető bérletekre csaknem tízszeres volt a túljelentkezés. 

Az MSZP politikusa hozzátette: régóta szorgalmazza a magyar kormánynál, hogy csatlakozzon a programhoz, és állami költségvetésből garantálják minden egyes évben a tizennyolcadik életévüket akkor betöltő fiatalok ingyenes vonatbérletét.

Ez Ujhelyi szerint mintegy 9 milliárd forintba kerülne évente. Ujhelyi elmondta: a kormány egyelőre nem reagált egyetlen, ezzel kapcsolatos javaslatára sem, azonban több önkormányzat már csatlakozott a programhoz, és saját költségvetésükből vásároltak ingyenes bérleteket a helyi fiataloknak.

Rovatok