Index Vakbarát Hírportál

A szépségkirálynő kiszabadult, de száz minszki tüntetőt őrizetbe vettek

2020. december 20., vasárnap 21:02 | aznap frissítve

Negyvenkét nap fogva tartás után szabadon engedték Belarusz 2008-as szépségkirálynőjét, Olga Kizinkovát, az ellenzék egyik vezéralakját. Szabadulása után Kizinkova közölte, hogy nem tört meg, és nem hagyja el Belaruszt, amire már több ellenzéki aktivista rákényszerült.

Ugyanakkor a rendőrség Minszkben őrizetbe vett mintegy száz, Alekszandr Lukasenko elnök ellen tüntető embert. A tiltakozókat a belügyminisztérium közlése szerint azért vitték el a rendőrök, mert megszegték a tüntetési tilalmat – írta az MTI a dpa nyomán.

Az egész világ figyeli ezeket a tüntetéseket – üzente eközben litvániai száműzetéséből Szvetlana Tyihanovszkaja ellenzéki vezető, és arra buzdította honfitársait, hogy gyűjtsék a bizonyítékokat a bűntettekre, amelyeket belarusz tisztségviselők követtek és követnek el.

Hozzátette, hogy a felelősöknek fel kellene kerülniük az Interpol körözési listájára, így az illetők megnevezése bűntetteikkel párosítva további szankciók kiszabását tenné lehetővé az Európai Unió számára Lukasenko rezsimjével szemben. Az EU már eddig is befagyasztotta több belarusz tisztségviselő bankszámláját, és megtiltotta számukra a beutazást. Az intézkedésekkel az unió megpróbálja megakadályozni, hogy pénzek jussanak Lukasenkóhoz.

Belaruszban az augusztus 9-i elnökválasztás óta tart a belpolitikai válság. A vitatott tisztaságú választás után az országot 26 éve irányító Lukasenkót hirdették ki hivatalosan elnöknek a szavazatok 80,1 százalékával. Az azóta tartó hétvégi tüntetéseken többször százezren is részt vettek, többen életüket vesztették, százak sérültek meg, ezreket őrizetbe vettek.

Rovatok