Index Vakbarát Hírportál

Rakétákat lőttek ki az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségére

2020. december 20., vasárnap 21:36

Legalább három rakétát lőttek ki egy törvényen kívüli csoport képviselői vasárnap az iraki főváros, Bagdad délkeleti részéből az úgynevezett Zöld Zónára. Célpontjuk az Egyesült Államok nagykövetsége volt – írja iraki biztonsági tisztségviselőkre hivatkozva a Reuters. A Katyusa sorozatvetőkről indított rakéták egy lakóparkban csapódtak be, épületekben és autókban téve kárt. Személyi sérülés nem történt.

Bár elkövetőként egyelőre senki nem jelentkezett, az Egyesült Államok többnyire Irán támogatását élvező milíciákat tesz felelőssé a hasonló támadásokért. A közel keleti országban jelenleg ötezer amerikai katona állomásozik, októberben pedig több milícia is azt ígérte, hogy beszünteti a rakétatámadásokat, aminek a fejében a bagdadi kormány menetrendet állít össze a kivonásukra. Ez november 18-ig tartott, amikor hét rakétát lőttek ki a Zöld Zónára. az egyik rakéta pedig végzett egy gyermekkel.

Az Egyesült Államok időről időre a nagykövetsége bezárásával fenyeget, amiért a a bagdadi kormány nem tudja megfékezni a milíciákat.

Rovatok