Index Vakbarát Hírportál

Közös európai stratégiát akar száz kutató a koronavírus ellen

2020. december 20., vasárnap 16:42

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védekezés összehangolását és egy közös európai stratégia kidolgozását sürgeti a kontinens országait vezető kormányoktól több száz kutató egy közös nyilatkozatban.

A The Lancet című orvosi folyóirat portálján és a kezdeményezés önálló honlapján megjelentetett nyilatkozatban hangsúlyozták, hogy nyitott határok mellett egyetlen ország sem tudja egyedül alacsonyan tartani a fertőzöttek számát Európában, ezért elengedhetetlen, hogy a földrész országai együtt és közös célokat kijelölve küzdjenek a járvány ellen. A vírus terjedésére erőteljes, összehangolt európai válasz szükséges, valamint világosan meghatározott célok közép- és hosszú távra.

A legfőbb európai célként a fertőződések számának nagymértékű csökkentését és alacsony szinten tartását kell megjelölni. Alacsony esetszám mellett több életet és munkahelyet lehet megmenteni, jobban lehet ellenőrizni a vírus terjedését és csökkenteni a járvánnyal járó gazdasági és mentális, lelki terhelést – emelték ki a kiáltványban, hozzátéve, hogy végleg szakítani kell azzal a gondolattal, hogy a természetes úton, vagyis oltás nélkül megszerzett közösségi immunitás jelenti a kiutat a járványból.

A közös európai stratégiának három fő elemet kell tartalmaznia.

Ha Európa kormányai nem lépnek azonnal, újabb járványhullámokkal kell számolni, amelyek további egészségi, társadalmi és gazdasági károkat okoznak – hangsúlyozták a német kezdeményezésre összeállított kiáltványban.

A kezdeményezéshez Albániától Svájcig és Portugáliától Oroszországig 33 országból – köztük az Európai Unió 22 tagállamából – csatlakoztak kutatók. A közép-európai térség számos országából, így például Lengyelországból, Horvátországból és Szlovéniából is támogatták tudósok az európai kormányokhoz intézett felhívást.

Rovatok