Index Vakbarát Hírportál

Új vírustörzs terjed, már nyolc európai ország tiltotta le a brit repülőgépeket

2020. december 20., vasárnap 13:15 | aznap frissítve

Hollandia, Belgium, Olaszország, Bulgária, Írország, Franciaország, Ausztria és Németország is bejelentést tett erről, de a kör szinte biztos, hogy bővülni fog a nap folyamán. A tiltás oka a Londonban és Délkelet-Angliában gyorsan terjedő új koronavírustörzs. Szombat este sokan „elmenekültek” a brit fővárosból, mivel vasárnaptól a várost, illetve egész Délkelet-Angliát teljesen lezárták a brit hatóságok.

Hollandia után most már Belgium, Olaszország, Bulgária, Írország, Franciaország, Ausztria és Németország is leállította az Egyesült Királyság fel érkező légi forgalmat. Vasárnapi bejelentések szerint Bulgária nem fogad és nem is indít járatokat – írja a Sky News. A párizsi kormány 48 órára függeszti fel a brit repülőgépek fogadását. Egy francia kormányzati tisztségviselő a Le Parisiennek azt is elmondta, hogy az „európai szintű koordináció” előkészítése is folyamatban van az ügyben. 

A Eurostar, amely a La Manche csatorna alatt Franciaország és az Egyesült Királyság között járó vonatok üzemeltetője, Twitter-üzenetében azt írta vasárnap délután, hogy éjféltől nem járnak vonatok London, Brüsszel és Amszterdam között. 

Due to the Belgian government's announcement that borders with the UK will close at midnight on Sunday 20th Dec, we cannot run any trains between London, Brussels, and Amsterdam on the 21st. Please check here for updates: https://t.co/S3SIUqiYct

— Eurostar (@Eurostar) December 20, 2020

 Ferihegy még fogad járatokat 

A magyar hatóságok egyelőre nem korlátozták a londoni és angliai légi járatok fogadását – hívja fel a figyelmet az AIRportal.hu légi közlekedési és légi utazási magazin.

A belga kormány az országba érkező és onnan kimenő vonatközlekedést is leállította.  Alexander De Croo miniszterelnök a korlátozásokra vonatkozó rendeletet vasárnap délben bocsátotta ki. A rendelkezés egyelőre csak 24 óráig marad érvényben.

Sok nyitott kérdés van az új mutációt illetően, ráadásul azt sem tudjuk, hogy a kontinensen felbukkant-e már

– nyilatkozta. A kormányfő azt is elmondta: bízik abban, hogy legkésőbb keddig tisztázódik, hogy mi a helyzet az új variánssal. 

Délután az olaszok és az osztrákok is bejelentették, hogy nem fogadják a szigetországból érkező repülőjáratokat. Csehország pedig úgy döntött, hogy szigorúbb vizsgálatok alá veti az onnan érkező embereket. Az AP szerint Olaszországban mindez körülbelül két tucat repülőjáratot érint.  

A The Jerusalem Post szerint Izrael szintén megtiltotta az Egyesült Királyságból, Dániából és Dél-Afrikából érkezőknek, hogy belépjenek az országba. A lap szerint Benjamin Netanjahu miniszterelnök vasárnap délután kijelentette, hogy „azonnal le kell zárnunk az egész világot”. Hasonlóan döntött Törökország is, amely a brit járatokon kívül a Dániából és a Hollandiából érkező repülőgépeket sem fogadja.

Spanyolország először az Európai Bizottsághoz fordul iránymutatásért, aztán úgy döntött, hogy nem függeszti fel a brit repülőgépek fogadását, de  72 órán belüli negatív tesztet az Egyesült Királyságból érkezőktől.

Már felbukkant Dániában is

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vasárnapi közlése szerint – írja az MTI – a fertőzőbb vírustörzset már szeptemberben azonosították Anglia délkeleti részén, és ugyanez a kórokozó felbukkant Dániában – eddig kilenc esetben –, továbbá Hollandiában és Ausztráliában is - mindegyikben egy-egy betegnél regisztrálták. Maria Van Kerkhove, a WHO technikai csoportjának vezetője, a brit BBC-nek azt mondta, hogy már folynak a kutatóvizsgálatok az új vírustörzs tulajdonságainak feltárására.

Minél hosszabb ideig tart egy járvány, a vírusnak annál több lehetősége van a változásra. Ezért azonnal meg kell tennünk mindent a ragály terjedése ellen, mert így szűkíthetjük a kórokozó változási lehetőségeit 

– fogalmazott mondta a szakember. A WHO egyébként vasárnap délután felszólította az európai országokat, hogy szigorítsanak a járvány terjedése elleni intézkedéseiken. 

Káosz a bejelentés után

Boris Johnson brit miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy a Londonban és Anglia délkeleti részén terjedő vírus akár 70 százalékkal fertőzőbb lehet, mint az eddigiek. Ennek jegyében a miniszterelnök vasárnaptól új, úgynevezett négyes szintű  korlátozásokat léptetett életbe:

Szakemberek szerint egyetlen vizsgálati adat sem utal olyan változásokra, amelyek az új koronavírus-mutációt a korábbi változatoknál súlyosabb megbetegedések előidézésére tennék alkalmassá, és semmi nem utal arra sem, hogy az eddig kifejlesztett védőoltások kevésbé lennének hatékonyak az új törzzsel szemben.

Az Egyesült Királyságban bejelentett újabb karantén káoszt  és nagy változásokat hozott. A Daily Mail számolt be arról, hogy szombat este sokan „elmenekültek” Londonból, mivel mától kezdve a várost, illetve egész Délkelet-Angliát teljesen lezárják a brit hatóságok. 

Aki Londonban maradt, rohant vásárolni

Azt követően, hogy a brit kormányfő tegnap délután bejelentést tett a térséget érintő korlátozásokról, sokan egyből a vasúti pályaudvarok felé vették az irányt.

Egy kisebb kivándorlás megy végbe a térségben

– jellemezte a helyzetet Edmund King, a brit autósszövetség elnöke a Daily Mailnek. A vonatjegyek elkapkodása után az autókölcsönzőket rohanták meg a britek, de a lap szerint sokan a hosszabb taxiutat is hajlandóak voltak bevállalni a város elhagyása érdekében. 

Mivel az életbe lépő korlátozások révén számos üzletet is be kell zárni, ezért azok, akik eddig még nem tették meg,

MOST GYORSAN ELSZALADTAK MEGVENNI A KARÁCSONYI AJÁNDÉKOT.

Az Oxford Streetet és a környező bevásárlóutcákat így rövid idő alatt elárasztotta a tömeg. 

Rovatok