Index Vakbarát Hírportál

Lopott ikont kaphatott az orosz külügyminiszter a boszniai szerbektől

2020. december 20., vasárnap 11:10

Visszaadja Oroszország azt az ikont, amelyet a héten az orosz külügyminiszter kapott ajándékba boszniai látogatása során, mert könnyen lehet, hogy a műtárgyat Ukrajnától lopták el, és jogtalanul adományozták az oroszoknak – írja a Szabad Európa portál. 

A több száz éves műtárgyat vélhetően Ukrajnából, az orosz szakadárok által felügyelt Luhanszk városából lopták el.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nemrég látogatott el a Boszniai Szerb Köztársaságba, ahol Milorad Dodik boszniai szerb elnök egy több száz éves, arannyal díszített ortodox ikont ajándékozott neki.

A Srna hírügynökség által közölt fotókon látható az ikon hátoldalán lévő, eredetiséget igazoló pecsét is. Ennek alapján a műtárgy az ukrajnai Luhanszkból származik. 

Azt követően, hogy a médiában megjelentek a találkozóról szóló fotók, a szarajevói ukrán nagykövetség felszólította a bosnyák külügyminisztériumot,

hogy tisztázzák, miként került Boszniába a műtárgy.

A nagykövetség azt valószínűsíti, hogy az ikont a Kelet-Ukrajnában zajló harcok idején ellopták, és Boszniába csempészték.

Ez esetben viszont a műtárgy jogilag Ukrajna kulturális örökségének részét képezi, és nemzetközi jogot sért az eladása vagy elajándékozása. 

A bosnyák külügyminisztérium egyelőre annyit reagált a megkeresésre, hogy az ügyben a boszniai szerb elnök az illetékes (Boszniának ugyanis három elnöke van, ők képviselik az állam bosnyák, szerb és horvát lakosságát), ő viszont egyelőre még nem reagált a történtekre. 

Az orosz kormány azóta közölte, hogy az ikont visszaküldik Boszniának, amíg nem tisztázódik egyértelműen az ajándék eredete és útja.

Rovatok