Index Vakbarát Hírportál

Közel az egyezség az új román kormányprogramról

2020. december 20., vasárnap 16:18

Még ma, legkésőbb holnap elkészül a formálódó román kormány programja – mondta Florin Cîţu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által javasolt miniszterelnök-jelölt. Citu ezt az után közölte, hogy szombaton megszakadt a tárgyalás három párt; a PNL, a Mentsétek meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja szövetség (USR–PLUS) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) között a kormányalakításról – írta a Kronika online. 

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője úgy fogalmazott: a hárompárti tárgyalásokon erősödött a bizalom a felek között. Sajtóértesülések szerint Cseke a közigazgatási, fejlesztési és közmunkálatokért felelős miniszteri tisztség várományosa. Információk szerint a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter Tánczos Barna lehet, az ifjúsági és sportminisztérium tárcavezetői tisztségének várományosa pedig Olteán Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) elnöke.

A News.ro birtokába jutott információk szerint a PNL-nek 42, az USR–PLUS-nak 26, az RMDSZ-nek pedig 12 államtitkára lesz. Az RMDSZ 4 megyébe delegálhat kormánymegbízottat.

Rovatok