Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Unió gyógyszerügyi hatósága engedélyezte a Pfizer/BioNTech-vakcinát

2020. december 21., hétfő 15:33 | aznap frissítve

Az Európai Unió gyógyszerügyi hatósága engedélyezte a Pfizer/BioNTech-vakcinát. Ezzel megnyílt az út az oltások elkezdésére a közösségen belül. Az oltásokat december 27-től lehet beadni – adta hírül a politico.eu.

A vakcinát tizenhat éves kortól lehet beadni. 

Most már csak az Európa Bizottságnak kell rábólintania a döntésre.

Ursula van der Leyen, a bizottság elnöke most kiadott tweetjében úgy fogalmaz:

Gyorsak leszünk. Valószínűleg a bizottsági döntés még ma este meg fog születni.

A Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. szerkesztőségünknek elküldött közleményében rámutatott: ha az Európai Bizottság jóváhagyja az engedélyt, a BNT162b2 lehet az első elérhető Covid–19-vakcina az Európai Unióban.

A mai egy igazán személyes és felemelő nap számunkra a BioNTechnél. Az Európai Unió közepén működve nagyon izgatottak vagyunk, hiszen egy lépéssel közelebb kerülhettünk ahhoz, hogy Európa számára biztosíthassuk az első vakcinát, mely segítheti e pusztító világjárvány leküzdését. Készen állunk, hogy megkezdjük az első vakcinaadagok szállítását az Európai Unióban, amint megkapjuk a zöld jelzést

– mondta Ugur Sahin, a BioNTech vezérigazgatója és társalapítója. Albert Bourla, a Pfizer elnök-vezérigazgatója hozzátette: örülnek, hogy a CHMP bizalmat szavazott tudományos adataiknak.

Ha az Európai Bizottság megadja az engedélyt, készen állunk, hogy a vakcinát a kormányzatok által kijelölt helyekre szállítsuk az Európai Unió egész területén, ahol a fertőzéses esetek száma továbbra is emelkedik és több ország küzd lezárásokkal

– emelte ki az elnök-vezérigazgató. Mostanáig a vakcina 

több mint 15 országban kapott sürgősségi felhasználási engedélyt vagy jóváhagyást.

A hatósági folyamatok több országban jelenleg is zajlanak, további engedélyezések várhatók.

Müller Cecília előzetesen arról beszélt, hogy a Magyarországra érkező első adag oltás 3500 ember beoltására lesz elegendő, a második szállítási kör még idén megérkezhet, utána pedig folyamatos szállításra számítanak. A Dél-pesti Centrumkórházban lesz az első oltóhely.

Nincs olyan vakcina, ami százszázalékos védelmet ad, és az egyéni reakciók változatosak lehetnek, ezért minél többen oltatják be magukat, annál nagyobb a társadalom védettsége

– hangsúlyozta Müller Cecília. Úgy látja, 60 százalékos vagy a feletti átoltottság már jelentősen lassítani tudja a járvány terjedését.

(Borítókép: A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinája egy bostoni klinikán oltás előtt 2020. december 16-án. Fotó: Craig F. Walker / Pool / Reuters)

Rovatok