Index Vakbarát Hírportál

Kaczyński új uniós alapszerződéseket szorgalmaz

2020. december 21., hétfő 12:19 | aznap frissítve

A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság átszervezné az Európai Unió berendezkedését – mondta a pártelnök Jaroslaw Kaczyński – aki miniszterelnök-helyettes a varsói kormányban – a Rzeczpospolita jobbközép, a kormánnyal szemben távolságtartó lengyel napilapnak adott interjúban, amit az MTI varsói tudósítója szemlézett. 

KaczyŃski hangsúlyozta: pártja koncepciója a föderalizáció elmélyítését célzó irányzattal szemben konföderációs berendezést feltételez, amely alapján az EU „valódi szuperhatalommá válik majd, egyúttal viszont sokkal nagyobb önállóságot garantál a nemzetállamoknak”.

Ebben a munkában a  Jog és Igazságosság támaszkodna európai parlamenti frakciója, az Európai Konzervatívok és Reformerek közvetítésére. A Jog és Igazságosság az európai parlamenti konzervatív frakciója közvetítésével új, a tagállamok „nagyobb szabadságát” rögzítő uniós alapszerződéseket szeretne javasolni. 

Az uniós eszközök és a jogállamisági témák elválasztása témájában az Európai Tanács ülésén december közepén elért kompromisszum kapcsán Kaczyński úgy látta: Lengyelország „jó fegyvert kapott a kezébe”, a tagállami hatáskörbe tartozó ügyekbe az EU továbbra sem avatkozhat bele.

A kormányfőhelyettes bejelentette a lengyel bírósági reform folytatását, hozzátéve: a bíráknak tiszteletben kell tartaniuk a lengyel alkotmányt. Pártjának a járvány után tervezett tisztújító kongresszusáról azt mondta a 71 éves politikus: most még, utoljára, újból megpályázza a pártelnöki tisztséget.

Rovatok