Index Vakbarát Hírportál

Alakuló ülést tart a román parlament, távol maradnak a szociáldemokraták

2020. december 21., hétfő 17:40

Romániában a december 6-ai választásokat megnyerő, ám koalíciós partnerek híján ellenzékbe kényszerülő Szociáldemokrata Párt (PSD) bojkottfenyegetése közepette kezdődött meg hétfőn a parlament mindkét házának alakuló ülése – adta hírül az MTI.

Mint írják, a képviselőházban és a szenátusban is a korelnökök vezetésével a mandátumigazoló bizottság megválasztásával kezdődött az ülés, de az új parlament hivatalos megalakulásához mindkét házban arra van szükség, hogy a megválasztott törvényhozók legalább kétharmada – a mandátumigazolást követően – letegye a hivatali esküt.

A bukaresti média szerint a PSD azzal elégedetlen, ahogyan a kormányzásra készülő, a parlamentben 56 százalékos többségre számító, a – Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével megalakítandó – jobbközép koalíció el akarja osztani a házbizottsági tisztségeket és a szakbizottságok vezetését.

Mivel az újonnan választott parlamentben minden harmadik törvényhozó szociáldemokrata, nélkülük gyakorlatilag nem lehet megalakítani a parlamentet.

A PSD ezt kihasználva próbálja rákényszeríteni a jobbközép koalíciót, hogy több fontos – a törvénytervezetek kidolgozásában és miniszterjelöltek véleményezésében illetékes – szakbizottság vezetését átengedje. Amennyiben a PSD mégsem akadályozza meg a parlament hivatalos megalakulását, a házelnökök, házbizottságok és szakbizottságok megválasztásával folytatódik a törvényhozás tevékenysége: ezek nélkül nem lehet beiktatni az új kormányt – írják.

A PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ vezetői hétfő este készülnek aláírni a parlamenti többség kialakításáról, és a közös kormányzásról szóló megállapodást. A jobbközép koalíció Florin Cîțu jelenlegi liberális pénzügyminiszter számára kér kormányalakítási megbízást az államfőtől.

Klaus Iohannis államfő már jelezte, hogy kész aláírni a koalíció által javasolt politikus miniszterelnök-jelölti kinevezését, ha a pártok meg tudnak állapodni az illető személyéről. Korábban ugyanakkor azt mondta, kizárt, hogy karácsony előtt beiktassák az új kormányt. A koalíciós pártok most arra számítanak, hogy az államfő aláírására kedden sor kerülhet az elnöki hivatalban szervezendő újabb kormányalakítási konzultációt követően.

Közben a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ vezető testületei is jóvá kell hagyják a koalíciós megállapodást, és dönteniük kell a miniszterjelöltek személyéről.

Florin Cîțu most alakuló kormányában a két kisebbik pártnak egy-egy miniszterelnök-helyettese lehet, a PNL kilenc, az USR-PLUS hat, az RMDSZ pedig három minisztert jelöl. A fejlesztési minisztériumot Cseke Attila szenátor vezeti majd, a környezetvédelemért Tánczos Barna szenátor felel, az ifjúsági, és sportminisztériumot pedig Novák Károly Eduárd paralimpiai kerékpárosra, a Román Kerékpáros Szövetség elnökére bíznák. A miniszterelnök-helyettes Kelemen Hunor lehet. 

A Maszol információi szerint már azt is tudni lehet, hogy melyik párt pontosan hány államtitkári pozíciót tölthet be. Bár a kiszivárgott adatokat hivatalosan egyelőre még nem erősítették meg,

az RMDSZ-nek 12 államtitkári pozíciója lehet, a PNL-nek 42, az USR-PLUS-nak pedig 26.

Ez a szám úgy jött ki, hogy az adott minisztériumban leendő államtitkárok felét a PNL nevesíti, a másik felét pedig megosztják a koalíció két kisebb pártja, az USR-PLUS és az RMDSZ között. Hozzátették: a 42 prefektusból huszonhármat jelöl majd a PNL, tizennégyet az USR-PLUS, és ötöt az RMDSZ. A Digi24-re hivatkozva a portál azt írja, a koalíciós pártok elosztották egymás között az alprefektusi tisztségeket is, e szerint a 85-ből 47-et tölthet be a PNL, 28-at az USR-PLUS és 10-et az RMDSZ. 

Rovatok