Index Vakbarát Hírportál

Nem támogatta az Orbán-kormány a nők egyenlőségét egy uniós állásfoglalásban

2020. december 22., kedd 21:31

Elutasította Magyarország az európai uniós tagállamok tanácsában „Az elnökség következtetései a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó cselekvési tervről (Gender Action Plan - GAP) III 2021-2025” című dokumentumot – derül ki a hvg.hu cikkéből.

A politikai állásfoglalás az EU külső, harmadik országokkal fenntartott kapcsolataira vonatkozik. Alapját az Európai Bizottság akcióterve szolgáltatta, amely szerint a járvány utáni

globális helyreállítás során központi szerepet kell biztosítani a nők és leányok jogainak, a nemek közötti egyenlőségen alapuló világ megteremtése érdekében.

Ennek megerősítése mellett a tagállamok kifejezték támogatásukat egy másik bizottsági javaslat, az LMBTQI egyenlőségi stratégiával (2020–2025) kapcsolatban is. Az egyelőre nem tisztázott, hogy az állásfoglalás pontosan mely része(i) akadályozták meg a kormányt annak támogatásában, de hasonló témában egy októberi uniós csúcstalálkozón Orbán Viktor azzal érvelt, hogy Magyarországon nem használják a gender equality kifejezést, ez egy „túlideologizált” szó.

Rovatok