Index Vakbarát Hírportál

A jogvédők szerint botrány, hogy csak egy nő lesz a román kormányban

2020. december 23., szerda 15:24

A Cîțu-kormány 18 miniszteri posztja közül mindössze egy jutna a szebbik nem képviselőjének.

Romániai diszkriminációellenes szakértők szerint ez súlyosan sérti az esélyegyenlőség elvét, így megszegi mind a román alkotmányt, mind a férfiak és nők közötti esélyegyenlőségről szóló törvényt  – írta a Transindex a G4Media cikkére hivatkozva.

Szerintük a Cîțu-kormány összetétele azt kockáztatja, hogy ha a Nép ügyvédje megtámadja, akkor az Alkotmánybíróság elé tárgyalhatja az ügyet.


A román alkotmány 16. cikke kimondja, hogy „a román állam garantálja a nők és férfiak közötti esélyegyenlőséget e pozíciók és méltóságok betöltése esetében”.

A férfiak és nők közötti esélyegyenlőségről szóló 202. számú törvény 21-es cikkelye pedig elrendeli, hogy a központi és helyi közintézmények és hatóságok, polgári és katonai, gazdasági és társadalmi egységek, valamint politikai pártok, munkaadói és szakszervezeti szervezetek és más nonprofit szervezetek, amelyek saját alapszabályuk alapján működnek, elősegítsék és támogassák a nők és a férfiak kiegyensúlyozott részvételének garantálását a vezetésben és a döntéshozatalban.

A 202-es számú törvény rendelkezéseinek megsértése fegyelmi, anyagi, polgári, szabálysértési vagy büntetőjogi felelősséget von maga után. A szabálysértési bírság 3 ezer és 10 ezer lej közötti összeg, ha a cselekményt nem olyan körülmények között követték el, hogy a büntető törvénykönyv szerint bűncselekménynek minősülne. 

Rovatok