Index Vakbarát Hírportál

Feldühödött kamionsofőrök verekedtek rendőrökkel Dovernél

2020. december 23., szerda 10:09

Kamionsofőrök csaptak össze rendőrökkel Dovernél, ahol hosszú sorokban állnak az áruszállító tehergépkocsik az Egyesült Királysággal szemben életbe léptetett utazási korlátozások miatt – írja a Daily Mail. Helyszíni jelentések szerint a franciaországi Calais felé átkelésre váró kamionsofőrök között hatalmas a feszültség.

Az Egyesült Királysággal szemben rengeteg ország léptetett életbe repülési tilalmat, miután kiderült, hogy Dél-Angliában felütötte a fejét a koronavírus új, az első variánsnál sokkal gyorsabban terjedő mutációja. Az elsők között volt az a Franciaország, amelynek a korlátozásai jelentős fennakadáshoz vezettek angliai oldalon a doveri kikötőben és a folkestone-i vasúti terminálhoz tartó forgalomban, a délkeleti part felé vezető M20-as autópályán, illetve az egyik közeli, használaton kívüli repülőtéren.

A Manston Airportnál kialakított átmeneti parkolóban a Kent megyei tanács adatai szerint kedd estig 2852 kamion torlódott fel.

A határ most már nyitva áll,

a londoni és a párizsi kormány ugyanis megállapodott, hogy az áruforgalmat újraindítják, de január 6-ig Franciaország csak kamionsofőröket, illetve francia vagy más EU-tagországbeli állampolgárokat enged át indokolt esetben, és csak akkor, ha 72 órásnál nem régebbi negatív koronavírusteszttel érkeznek. Ez a többi között azt jelenti, hogy a brit hatóságoknak naponta hatezer kamionsofőrt kellene tesztelniük. Jelenleg legalábbis körülbelül tízezer kamionsofőr vesztegel Dovernél, és még hétezer érkezésére lehet számítani. 

(Borítókép: Rendőr Doverben 2020. december 23-án. Fotó: Dan Kitwood / Getty Images)

Rovatok