Index Vakbarát Hírportál

Hazatérhetnek az Egyesült Királyságból a Franciaországban és a Belgiumban lakók

2020. december 23., szerda 06:38

Franciaország és Belgium lehetővé tette, hogy szerdától hazatérjenek Nagy-Britanniából állampolgárai és azok a külföldiek, akik a területén laknak. Ezáltal Párizs és Brüsszel az Európai Bizottság ajánlásának megfelelően enyhít a koronavírus-járvány miatt a minap az Egyesült Királysággal szemben bevezetett szigorú korlátozásokon.

Keddig többtucatnyi állam jelentette be, hogy felfüggeszti az Egyesült Királyságból induló repülőjáratok fogadását, de a szigetországhoz közeli országok az európai kontinensen a más közlekedési eszközzel érkezőket sem engedik be onnan.

Ennek oka, hogy a brit kormány a múlt héten új koronavírus-variáns azonosítását jelentette be.

Az Európai Bizottság a tilalom enyhítését kérte kedden az unió tagországaitól.

Franciaország szerdától azzal a feltétellel engedi be az Egyesült Királyságból állampolgárait és más állampolgárságú lakosait, hogy indulás előtt legfeljebb 72 órával teszteltetik magukat koronavírusra, és annak eredménye negatív. Illetve Franciaország ugyanezzel a feltétellel mindenkit beenged Nagy-Britanniából, akinek a kontinensen van a lakhelye.

A teszt lehet bármilyen, amely kimutatja az az Egyesült Királyságban felfedezett új koronavírus-variánst is. Franciaország emellett újra megengedi az olyan teherforgalmat is, amelyben a szállító járműhöz személyzet tartozik – közölték brüsszeli diplomáciai források. Ugyanis az utóbbi két napban csak az utazószemélyzet és utasok nélküli teherszerelvények átkelését engedélyezték.

Belgium hasonló intézkedést vezetett be kedd este, de közleménye csak a belga állampolgárokról és az országban lakókról szól.

Az Eurostar vasúttársaság kedd este bejelentette, hogy vonatai újra járnak Nagy-Britanniából a kontinensre, és a szerelvényeket „bizonyos feltételekkel” igénybe vehetik utasok.

Rovatok