Index Vakbarát Hírportál

Bizalmat kapott az új román kormány

2020. december 23., szerda 18:37 | aznap frissítve

Bizalmat szavazott a kétkamarás román parlament Florin Citu miniszterelnök jobbközép koalíciós kormányának, amelyet a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az USR-PLUS szövetség és Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alakított a december 6-i parlamenti választások után.

A Citu-kormányt a koalíciós pártok és a kisebbségi frakció 260 törvényhozója szavazta meg. A kabinet beiktatásához legalább 228 szavazatra volt szükség.

A PNL által jelölt Citu rámutatott: kormánya számára a magántulajdon „szent”, a vállalkozó pedig „hős”. A miniszterelnök a bürokrácia leépítését, a közterhek igazságosabb elosztását, valamint az állami intézményrendszer digitalizálását és a polgárok szolgálatába állítását ígérte. Hozzátette: a nyugdíjasokat és segítségre szorulókat sem hagyják magukra. A román kormány 21 tagból áll, a USR-PLUS Dan Barna személyében ad miniszterelnök-helyettest, az RMDSZ miniszterelnök-helyettese pedig Kelemen Hunor – jelezte a Transindex. Az RMDSZ három minisztert is ad az új román kormányba. 

Rovatok