Index Vakbarát Hírportál

Az RMDSZ új minisztere szabályozná a medvepopulációt

2020. december 23., szerda 15:03

Az első intézkedés a tűzoltás lesz. Ég a ház, EU-s kötelezettségszegési eljárások vannak folyamatban, bármely területet is nézzük, halomszámra állnak a dokumentációk – mondta Tánczos Barna, az alakuló új kormány környezetvédelmi minisztere a Transindexnek adott interjújában. 

Hozzáfűzte: súlyos problémák vannak a hulladékgazdálkodásban, a háztartási, az ipari és a veszélyes hulladékok kezelése terén egyaránt. Indult eljárás a levegőminőség miatt is a városi agglomerációk esetén, itt is nagy gondok vannak, ugyanakkor a biodiverzitás, a vízgazdálkodás, az erdőgazdálkodás kapcsán is indult eljárás.

Nemcsak a lemaradásokkal kell a minisztériumnak foglalkoznia, hanem az építkezéssel is. Egy fenntartható erdőgazdálkodási rendszert kell tudni meghonosítani. Egyrészt rendet rakni a fakitermelések terén, hogy ne a tisztességes erdőkitermelőket, erdőgazdálkodókat sújtsuk súlyosabbnál súlyosabb procedúrákkal, hanem alakítsunk ki egy egészséges egyensúlyt. Fontos, hogy haladéktalanul fizessük ki a kompenzációkat azoknak az erdőgazdálkodóknak, akiknek ez jár a Natura 2000-es területek után, mivel jövedelemkiesésük keletkezett a korlátozások miatt. 


Szükség van továbbá arra, hogy a kivizsgáló hatóság keretén belül kialakítsunk egy szakosodott csoportot, amely a környezetvédelmi bűnügyeket vizsgálja ki, például az illegális erdőkitermeléssel, a falopásokkal foglalkozik. Naponta előfordul, hogy akár a tetten ért fatolvajok is megússzák vádemelés nélkül, rengeteg példa van erre.


Tánczos hangsúlyozta: soha nem mondta azt, hogy ki kell lőni 4 ezer medvét.
Szerinte téves információ, hogy Brüsszel nem hagyja jóvá a medvék vadászatát, ezt valamennyi tagállam számára lehetővé teszi a vonatkozó uniós direktíva.

Románia döntött úgy 2016-ban, hogy egyáltalán nem avatkozik be a medvepopuláció szabályozásába, azaz betiltotta a vadászatot, 2018-tól pedig csak utólagos beavatkozás engedélyezett, azaz csak a problémás egyedeket lehet kilőni. A szigorúan védett fajokra is adható az Európai Unióban kilövési és vadászati engedély, például a finneknél a rénszarvasokra.

Tánczos úgy gondolja, hogy szükség van emberi beavatkozásra a medvepopuláció szabályozása végett. Ám nem a vadászat az első, az élőhelyeket kell garantálni a medvék számára, hogy ne kényszerüljenek arra, hogy elhagyják ezeket, hogy ne találkozzunk velük az utcákon, és az iskolák udvarán se járkáljanak a medvék. Meg kell találni az egyensúlyt, hogy békében élhessünk egymás mellett.

Rovatok