Index Vakbarát Hírportál

Megszületett a Brexit-megállapodás

2020. december 24., csütörtök 16:06 | aznap frissítve

A szerződés jogilag szilárd, végleges szövegét még le kell fordítani az EU összes hivatalos nyelvére, és át kell esnie az EU bonyolult ratifikációs folyamatán, ami ilyen típusú szerződések esetében általában több mint száz napot vesz igénybe. Egyelőre kérdéses, sikerül-e legalább ideiglenesen hatályba léptetni a megállapodást az új év beköszöntével.

Sikerült megállapodnunk – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtök délután négy órakor kezdődött sajtótájékoztatóján. A politikus szerint az Európai Uniónak és a 2016-os népszavazás nyomán a szervezetet elhagyó Egyesült Királyságnak „tisztességes és kiegyensúlyozott” megállapodást sikerült kötnie. Elfogadásával véget ér a kiválási folyamat.

Boris Johnson brit miniszterelnök a Twitteren tett bejelentés ugyanerről.

The deal is done. pic.twitter.com/zzhvxOSeWz

— Boris Johnson (@BorisJohnson) December 24, 2020

Később a sajtótájékoztatóján azt mondta, a megállapodás évi 668 milliárd fontot jelent, munkahelyeket sikerül megőrizni vele az Egyesült Királyságban, a szigetország 1973 után újra teljes ellenőrzése alá vonhatja a vizeit, a brit cégek pedig mindenféle kvóta és vám nélkül szállíthatnak árut az EU tagországaiba.   Amikor arról kérdezték, melyik fél melyik területen engedett a legtöbbet az eredeti álláspontjából, Boris Johnson úgy válaszolt, a brit küldöttség teljes ellenőrzést akart a halászat ügyében, az EU pedig hosszabb átmeneti időszakra törekedett volna. Végül ésszerű kompromisszumra jutottunk – fogalmazott.

A brit miniszterelnöki hivatal, a Downing Street 10. által kiadott felvételek tanúsága szerint Boris Johnson és Ursula von der Leyen Zoom-konferencián mondta ki az utolsó szót a megállapodásról. 

A brit EU-tagság januári megszűnésével kezdődött 11 hónapos átmeneti időszak a jövő héten, december 31-én jár le. Utána az Egyesült Királyság nem biztosítja uniós tagországbeli állampolgároknak az egyik alapvető EU-s szabadságjogot, az emberek szabad mozgását, és pontozásos elbírálási rendszerre épülő bevándorlási szabályozást léptet életbe. A megállapodást nem mellesleg abban a káoszban sikerült megkötni, amelyet a koronavírusnak az Egyesült Királyságban terjedő új variánsa és a miatta hozott utazási korlátozások hoztak a két fél viszonyában.

Az Európai Unió főtárgyalója, Michel Barnier megkönnyebbülésének adott hangot a megállapodás létrejötte miatt, Emmanuel Macron francia elnök – aki az EU-s vezetők közül a legélesebben bírálta az Egyesült Királyság kiválását – ünnepélyes hangú tweetben írt arról, hogy megtérült az az egység és az a szilárd kitartás, amelyet az Európai Unió mutatott.

L’unité et la fermeté européennes ont payé. L’accord avec le Royaume-Uni est essentiel pour protéger nos citoyens, nos pêcheurs, nos producteurs. Nous nous assurerons que c’est bien le cas. L’Europe avance et peut regarder vers l’avenir, unie, souveraine et forte.

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) December 24, 2020

Aki nem örült annyira a hosszú vajúdás után született megállapodásnak, az Niicola Sturgeon skót elsős miniszter volt, aki arról tweetelt, hogy a Brexit Skócia akarata ellenére történt, és nincs az a megállapodás, amely kiváltaná mindazt, amit az Egyesült Királyság távozása elvesz az országrésztől.

Before the spin starts, it’s worth remembering that Brexit is happening against Scotland’s will. And there is no deal that will ever make up for what Brexit takes away from us. It’s time to chart our own future as an independent, European nation.

— Nicola Sturgeon (@NicolaSturgeon) December 24, 2020

Fanyalgott a walesi első miniszter, Mark Drakeford is, azt állítva, ez nem az a megállapodás, amelyet ő kötött volna, de bármilyen megállapodás jobb, mint a megállapodás hiánya. Arlene Foster északír első miniszter arról tweetelt, a józan megállapodás mindig is a legkedvezőbb eredmény volt Észak-Írország számára.

“A sensible trade deal between the United Kingdom and the European Union was always the most favourable outcome for Northern Ireland.”

Full statement **https://t.co/oaD9V7aKVl

— Arlene Foster #We’llMeetAgain (@DUPleader) December 24, 2020

Visszafogottan írt Guy Verhofstadt, az Európai Parlament Brexit-ügyi főtárgyalója is, aki történelmiként aposztrofálta ugyan a megállapodást, de hozzáfűzte, „nem annyira ambiciózus”, mint amennyire az Európai Unió szerette volna.

BREAKING: Finally a historic & unprecedented deal in the interest of all is reached. While less ambitious than we wanted, trough binding arbitration it fully preserves the single market.
Thanks to @MichelBarnier our Union came out of these negotiations more united and stronger**

— Guy Verhofstadt (@guyverhofstadt) December 24, 2020

Elsőként – jegyzi meg a Sky News – a leginkább az EU-tagországok élelmiszer-exportőrei örülhetnek a megállapodásnak, nekik ugyanis ezentúl sem kell vámot fizetniük, amikor árut küldenek a La Manche csatorna túlsó oldalára. Veszítettek viszont 

Az Egyesült Királyságnak ezután ki kell szállnia a rendőrségi és az bírósági együttműködésből is, és nem kap hozzáférést többe érzékeny EU-s adatbázisokhoz sem.

Nem lesz egyszerű 

A várhatóan mintegy 2000 oldalas dokumentumot, amely kiterjed a jövőbeni kétoldalú kapcsolatok számos területére (energetika, kereskedelem, halászat), az Egyesült Királyságnak és az Európai Uniónak is jóvá kell hagynia. Előbbinek könnyű dolga lesz, ugyanis a brit törvényhozás jogkörébe tartozik, az EU-ban viszont egy bonyolult folyamat szükséges hozzá. Így nézne ki ez lépésről lépésre „békeidőben". 

Ennek is, annak is jóvá kell hagynia

 Az sem világos egyelőre, mi történik, ha valamelyik tagállam elutasítja a megállapodást.

A briteknek könnyebb dolguk van

A ratifikációnak a brit oldalon egyszerűbbnek kell lennie, azért is, mert Boris Johnson a parlamenti többség támogatását élvezi. 

Annak fényében, hogy már csak egy hét van hátra újévig, az Egyesült Királyság és Európai Unió megegyezhet abban, hogy ideiglenesen életbe léptetik a megállapodást, amíg zajlik a ratifikációs folyamat a két oldalon.

Rovatok