Index Vakbarát Hírportál

Több elítélt szövetségesének is kegyelmet adott Donald Trump

2020. december 24., csütörtök 07:41

Donald Trump amerikai államfő kegyelemben részesítette volt kampánymenedzserét, Paul Manafortot, továbbá üzleti tanácsadóját, Roger Stone-t és vejének, Jared Kushner elnöki tanácsadónak az édesapját, Charles Kushnert. 

Kushnert leszámítva Manaforttal és Stone-nal bővült azoknak a listája, akik a 2016-os elnökválasztási folyamatba történt vélt orosz beavatkozás miatt indított nyomozással kapcsolatban ítéltek el. 

Charles Kushner elítélése nincs összefüggésben a 2016-os nyomozással. Az ingatlanmágnás 2004-ben kapott két év börtönt adócsalásért, illegális kampányfinanszírozásért és szemtanú befolyásolásáért. Utóbbi ügyben megbízott egy prostituáltat, hogy csábítsa el sógorát, az együttlétet pedig rejtett kamerákkal rögzítette, a felvételt pedig elküldte a saját húgának. A sógora elleni bosszúját az indokolta, hogy együttműködött a hatóságokkal az adócsalási ügyben. Trump és az idősebbik Kushner már régóta ismerte egymást ingatlanpiaci körökből, gyermekeik, Ivanka és Jared 2009-ben házasodtak össze.

Az amerikai elnök az utóbbi két napban több elítéltnek kegyelmezett meg vagy enyhítette büntetését. Szerdán 29, kedden 15 elítélt ügyében döntött így. Utóbbiak között szerepel a Blackwater biztonsági vállalat négy volt tagja, aki 2007-ben egy amerikai konvoj biztosításakor tüzet nyitott civilekre az iraki fővárosban, Bagdadban. 

A leköszönő amerikai elnököknél szokás, hogy kegyelemben részesítenek olyan embereket, akikről úgy tartják, igazságtalanul ítéltek el. Mindazonáltal Trump nem vitte túlzásba, George W. Busht leszámítva egyelőre ő adott kegyelmet a legkevesebbszer a Egyesült Államok legújabbkori történetében. 

Rovatok