Index Vakbarát Hírportál

Vörös víz ömlik a Bácskai Nagycsatornába

2020. december 24., csütörtök 11:38

Vörös víz ömlött a Szenttamás közelében lévő Bácskai Nagycsatornába – közölte a Szabad Magyar Szó portál.

Az erről készült fotókat először a Szenttamási Ökológiai Mozgalom (Ekološki Pokret Srbobran) vezetője, Dragan Kurjački tette közzé a Facebookon.

A felvételeken az látható, hogy egy csövön keresztül vörös színű folyadék folyik bele a Bácskai Nagycsatornába.

Az aktivisták szerint a szennyvíz a közelben lévő, vetőmagok nemesítésével és forgalmazásával foglalkozó üzemből érkezik. 

Az ökológiai mozgalom a vörös színből arra következtet, hogy vélhetőleg a vetőmagok védelmére használt gombaölő szereket engedték ki a csatornába.

A szervezet vezetője, Dragan Kurjački arról is beszámolt, hogy az esetről értesítette a polgármesteri hivatalt, valamint a községi környezetvédelmi felügyelőséget. Bár a polgármester támogatásáról biztosította őket, a környezetvédelmi felügyelőség  azt válaszolta, nincs felhatalmazásuk ahhoz, hogy az ügyben eljárjanak, és megkérték őket, hogy forduljanak a tartományi felügyelőséghez.

Arra fogunk törekedni, hogy a környezetszennyezők ne ússzák meg büntetlenül, és a jövőben is minden reagálásunk gyors és hatékony lesz

– hangsúlyozta Dragan Kurjački. 

Az esetről az érintett vállalat még nem adott ki közleményt, viszont egy korábban ott dolgozó személy elmondta, hogy a csávázáshoz használt anyag festi vörösre a vizet, s ez az anyag valóban méregnek minősül. 

Rovatok