Index Vakbarát Hírportál

Rasszizmussal vádolta a kórházat egy koronavírusban elhunyt afroamerikai orvos

2020. december 25., péntek 13:06

Koronavírus-fertőzésben elhunyt, Susan Moore, az az afroamerikai orvos, aki állítása szerint bőrszíne miatt nem kapott megfelelő kezelést egy indianapolisi kórházban – írja a CBS News.

Susan Moore videóban számolt be az őt ért negatív diszkriminációról.  Azt állította, hogy nem nem kapta meg a megfelelő kezelést, a fehér orvosok és ápolónők a kérése ellenére sem adtak neki a remdesivir nevű, koronavírus elleni készítményből, órákat kell várnia, hogy fájdalomcsillapítót kapjon, illetve hogy CT-vizsgálatot végezzenek a tüdején. Emiatt beszélt egy betegjogi képviselővel is, aki viszont azt mondta neki, hogy semmit sem lehet tenni az ügye érdekében. 

Az 52 éves orvos december 4-én posztolta a videót. December 20-án vesztette életét.

Bár korábban kérte azt is, hogy helyezzék át egy másik kórházba, azonban ezt a kérését is elutasították, és – állítása szerint – azt javasolták neki, hogy ha nem megfelelő számára a kezelés, akkor menjen haza. Végül hazaküldték a kórházból, de alig telt el fél nap, és vissza kellett őt vinni. Később áthelyezték egy másik kórházba. Ott halt meg. 

Így ölik meg a feketéket.

– jelentette ki a videóban. Elárulta azt is, hogy korábban részt vett a Black Lives Matter megmozdulásain, és szerinte ez is hozzájárulhatott ahhoz, ahogyan az orvosok állítása szerint bántak vele.

A statisztikák szerint afroamerikaiak 2,8-szer nagyobb valószínűséggel halnak bele a koronavírus-fertőzésbe a fehéreknél.

Rovatok