Index Vakbarát Hírportál

Az EU-tagállamok a napokban már döntenek a Brexit-megállapodás ideiglenes alkalmazásáról

2020. december 25., péntek 18:38

Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója ma tájékoztatta az európai uniós nagyköveteket arról, hogy pontosan milyen feltételek mellett sikerült megkötni a Brexit gazdasági vonatkozásairól szóló megállapodást. 

Sebastian Fischer, az EU soros elnöki tisztét betöltő Németország uniós képviseletének szóvivője ezután a Twitteren azt írta hogy az Európai Unió  tagállamai kinyilvánították, hogy szándékuk szerint már a következő napokban döntést hoznak az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi kapocslatokról szóló, csütörtökön létrejött megállapodás előzetes, ideiglenes alkalmazásáról. Tájékoztatása szerint a tagállamoknak erről a szándékáról az unió mellé rendelt nagykövetek egyhangú hozzájárulásával az Európai Tanács német elnöksége levelet küldött az Európai Parlamentnek (EP). A levelet Michael Clauss, az unió mellé rendelt német nagykövet írta alá. 

Fischer bejegyzése szerint az EU-tagországok nagykövetei már péntek reggel összeültek Brüsszelben, hogy megkezdjék az előző nap létrejött, 1246 oldalas EU-brit kereskedelmi megállapodás előzetes felülvizsgálatát. A tanácskozáson az Európai Bizottság Brexit-ügyi uniós főtárgyalójaként Barnier tájékoztatta a nagyköveteket a megállapodás részleteiről. Már csütörtökön, a megállapodás megszületését követően tartott sajtótájékoztatóján a megállapodás 2021. február 28-ig történő ideiglenes alkalmazására tett javaslatot.

Az ideiglenes alkalmazás lehetővé tenné a szövegtervezet megfelelő, teljes és demokratikus ellenőrzését az Európai Parlament, valamint a tagállamokat tömörítő tanács számára a megállapodás ratifikálása előtt. Célja az EU és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatok jelentős zavarainak megakadályozása. Lehetővé tenné, hogy megelőzzék a január 1-jéig érvényes átmeneti időszak lejártával járó, a polgárok és a vállalkozások számára is kockázatokat rejtegető súlyos következményeket. Az Európai Parlamentnek küldött levél e kivételesen fontos lépés szükségességét fogalmazza meg. A tagállamok uniós nagyköveteinek megbeszélése a következő napokban is folytatódik – tette hozzá Fischer. 

Semmi sem lehet jobb móka annál, mint hogy a távolságtartás mellett kollégák közt ünnepeljük a karácsonyt

– mondta viccelődve korábban.

A brit parlament december 30-án tűzi napirendre  a megállapodás ügyét.

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az Európai Unióból. Távozásának napján december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről. A februártól zajló tárgyalásokon a leghevesebb vita London és az EU között az egyenlő versenyfeltételek és a halászat szabályozásának kérdéséről folyt, valamint arról, hogy ha megállapodás születik, betartatására és az esetleges szerződésszegések szankcionálására milyen jogi eszközök használhatók.

A megállapodás elmaradása azt jelentette volna, hogy az Egyesült Királyság és az EU kereskedelme január 1-jétől, vagyis jövő péntektől a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járt volna a kereskedelmi forgalomban. A csütörtökön született egyezményt az Európai Parlamentnek és a brit törvényhozásnak is ratifikálnia kell, az aláírásához pedig a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsnak is hozzájárulását kell adnia.

Rovatok