Index Vakbarát Hírportál

Akkora a káosz, hogy már a hadsereget is bevetik a brit–francia határon

2020. december 25., péntek 13:52

Már a hadsereget is bevetették annak érdekében, hogy mielőbb átjussanak az utazók az Egyesült Királyságból Franciaországba – írja a Daily Mail

Az Operation Rose nevű hadműveletben mintegy 1100 katonát vezényeltek Kent megyébe,

akiknek a feladata az ott veszteglő mintegy 5000 kamionsofőr tesztelésE lesz.

A határon csak negatív koronavírusteszt birtokában lehet átkelni Franciaország felé. A kamionsofőröknek a 30 perc alatt eredményt mutató koronavírus-gyorstesztet kell elvégeztetniük, amelynek eredményét SMS-üzenetben kapják meg, és negatív lelet esetén ezt felmutatva, az eredmény időpontjától számított 72 órán belül léphetnek be Franciaországba.

A francia tűzoltók csütörtökön ugyancsak elkezdtek besegíteni a tesztelésben, és a lengyel védelmi miniszter is felajánlotta, hogy küldenek hatvan katonát a helyszínre, mivel sok lengyel kamionos is várakozik a határon. 

A francia hatóságok hétfőn nulla órától állították le a brit oldalról érkező teherforgalmat az Angliában feltűnt új koronavírus-változat gyors terjedése miatt, sokan a karácsonyt is az úton kényszerültek tölteni. A határátkelőnél még mindig legalább 5000 jármű várakozik. 

Közben a helyi önkéntesek továbbra is étellel-itallal segítik az utazókat, ráadásul két vasúttársaság már Londonból is indított élelmiszert szállító vonatokat a határátkelők felé. A brit kormány ugyancsak igyekszik kamionokkal élelmiszert szállítani a várakozóknak. 

Ezenfelül egy használaton kívüli repteret parkolóvá alakítottak át. 


Sok hűhó semmiért?

A brit közlekedésügyi államtitkár – alig burkoltan bírálva a francia előírást – csütörtök délután arról számolt be, hogy az addig elvégzett 2367 tesztből mindössze 3 lett pozitív. 

Ha több napot töltesz egy kamionban, akkor nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy megfertőződsz – fogalmazott közösségi oldalán Grant ShappsA brit közlekedési tárca külön felhívást adott ki arról, hogy az Egyesült Királyságból Franciaországba komppal átkelni készülő kamionoknak nem a doveri kikötőbe, hanem a közeli Manstonban kialakított kamionmegállóba kell menniük. Azoknak a kamionosok pedig, akik a Eurotunnel vasúti alagúton közlekedő teherautó-szállító szerelvényekkel akarnak átkelni, az M20-as autópálya 8-as kijárójánál kell csatlakozniuk a tesztelésre várók sorához.    

A brit közlekedési minisztérium tájékoztatása szerint az átkelés engedélyezéséhez szükséges tesztet nem lehet bármelyik egészségügyi intézményben elvégeztetni, a helyi kórházakban vagy rendelőkben nem fogadják azokat, akik ilyen célú szűrővizsgálatra jelentkeznek.

Rovatok