Index Vakbarát Hírportál

Van, ahol a koronavírus elleni oltást tartják a legszebb karácsonyi ajándéknak

2020. december 25., péntek 06:36

Mexikóban a latin-amerikai országok közül elsőként csütörtökön megkezdték a koronavírus elleni oltási kampányt, amelynek megindulását élő adásban közvetítették Andrés Manuel López Obrador mexikói államfő sajtótájékoztatóján. Az El Universal mexikói lap szerint a fővárosi Ruben Lenero-kórház intenzív osztályának főnővére kapta meg elsőként az ellenanyagot. María Irene Ramírez egyike az ápolóknak, akik koronavírusos betegeket kezelnek.

Ez a legnagyszerűbb ajándék, amit kaphattam 2020-ban. Természetesen félünk, de muszáj tovább tennünk a dolgunkat... és szeretnék továbbra is a tűzvonalban lenni 

– mondta az 59 éves egészségügyi dolgozó, aki önként jelentkezett az oltásra.

A Pfizer és a BioNTech által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag első szállítmánya szerdán érkezett meg Mexikóba Belgiumból. López Obrador ellentmondásos stratégiát követett a koronavírus elleni harcban: otthon maradásra, illetve a karácsonyi összejövetelek elkerülésére szólította fel a mexikóiakat, korlátozásokat azonban nem vezetett be.

A 130,5 millió lakosú Mexikóban az azonosított fertőzöttek száma meghaladja az 1,35 milliót. A halálos áldozatok száma a latin-amerikai országban a világon a negyedik legmagasabb. A kórban eddig 120 311-en vesztették életüket. A gyógyultak száma meghaladja az egymilliót.

Chile és Costa Rica is megkezdte az oltást

Mexikó után Chilében és Costa Ricában is megkezdték az oltásokat helyi idő szerint csütörtök este. A BBC szerint a következő napokban Argentínában is kezdődhet az oltási kampány, a dél-amerikai ország azonban nem a Pfizer/BioNTech vakcinából, hanem az orosz Szputnyik V-ből rendelt. 

Brazíliában eközben úgy számolnak, hogy legkorábban február közepén kezdődhet meg a védőoltások beadása, egyébként annak ellenére, hogy az országban továbbra sem lassul a járvány terjedése. 

A brazil elnök, Jair Bolsonaro egyébként úgy nyilatkozott, hogy nem fogja beoltatni magát, mivel korábban már átesett a fertőzésen, és emiatt bízik abban, hogy immunitást szerzett a koronavírussal szemben. 

Rovatok