Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a legendás kém, az egykori brit–szovjet kettős ügynök

2020. december 26., szombat 15:11

A 98 éves korában elhunyt George Blake élete is simán alapanyaga lehetne egy bestseller John le Carré-regénynek. Kim Philbyék, vagyis a Cambridge-i Ötök néven ismertté vált, elit koponyákból szervezett kémcsoport lefülelését követően ő volt az utolsó a sorban a hidegháború időszakában lebuktatott brit kettős ügynökök közül, viszont talán az ő 9 éves aktív tevékenysége jelentette a legmélyebb és legmegalázóbb csapást a brit külső hírszerzésre, az MI6-re, az 1950-es években. Az ellenkező oldal nagyrabecsülését mi sem mutatja jobban, mint a Kremlben a halálakor kiadott megemlékezés, amelyben Putyin elnök ezt írta:

Ennek a legendás személynek az emléke örökké a szívünkben él majd.

De kis is volt George Blake, a kém?

Rotterdamban született 1922-ben holland anyától és brit állampolgárságú egyiptomi zsidó apától. A II. világháborúban csatlakozott a holland ellenálláshoz, de menekülnie kellett, és 1943 januárjában sikeresen jutott el Angliába, ahol csatlakozott a brit haditengerészethez, majd egy évvel később már az MI6-nek, a titkosszolgálatnak dolgozott. A háború után Cambridge-ben tanult oroszul, rövid ideig Hamburgban is szolgált, majd átdobták Szöulba. Feladata az volt, hogy információt gyűjtsön Észak-Koreáról, Kínáról és a szovjet Távol-Keletről.

Miután 1950-ben kitört a koreai háború, és az északiak elfoglalták Szöult, letartóztatták, és börtönbe zárták. Ott lett belőle hithű kommunista, mert mint később elmondta: felháborították az észak-koreaiakat ért pusztító amerikai bombázások. 1953-ban kiszabadult, visszatért Londonba, és tovább dolgozott a hírszerzésnek. 1955-ben már Berlinben volt, és szovjet kémekről gyűjtött információkat, persze rendszeresen küldött adatokat Moszkvának a térségben tervezett brit és amerikai akciókról. 

1959-ben tért vissza Londonba, majd egy évvel később Libanonba küldték. 1961-ben hazahívták, és letartóztatták, mert egy átállt lengyel hírszerző, Michał Goleniewski feldobta a briteknek. Majdnem 10 éves kémtevékenységét beismerte, amit példátlanul kemény, 42 éves börtönbüntetéssel honoráltak.

Rabtársai szöktették meg a börtönből

Az évek során viszont annyira jóban lett sokakkal a börtönben, hogy 1966-ban cellatársai és két békeaktivista segítségével megszökött a hírhedt londoni Wormwood Scrubs börtönből. Egy lakókocsiban csempészték ki Angliából, majd kalandos úton, de bejutott Kelet-Berlinbe, ahol elment a szovjet nagykövetségre. Azonnal elszállították Moszkvába, ahol szovjet állampolgárságot kapott.

Angliában hagyta feleségét és három gyerekét, majd amikor felesége beadta a válókeresetet, és elvált, újranősült, és elvett egy szovjet nőt, akitől még egy fia született. Blake ezután a szovjet külügyminisztérium egyik háttérintézményében dolgozott, majd nyugdíjba, illetve Moszkva környéki dácsájába vonult vissza. Soha nem tagadta meg marxista-leninista nézeteit, ezt még abban az interjúban is megerősítette, amelyet 90. születésnapján a BBC készített vele. Tagadta, hogy áruló lett volna, azt mondta, nem lehetett áruló, hiszen sohasem tartotta magát igazán britnek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2007-ben – kissé cinikusan – a Barátság érdemrenddel tüntette ki az egykori kettős ügynököt.  

(Borítókép: George Blake beszél egy könyvének bemutatásán Moszkvában 2001. június 28-án. Fotó: Alexander Natruskin / Reuters)

Rovatok