Index Vakbarát Hírportál

Újabb teherhajó futott aknára a Vörös-tengeren

2020. december 26., szombat 11:51

A hírt a Szaúd-Arábia vezette katonai koalíció jelentette be, amely a húszi lázadók ellen harcol Jemenben. Az al-Arabíja szaúdi televízió szerint a koalíció a húszikat vádolja a tengeri akna kihelyezésével a Vörös-tengeren. Hozzátette, hogy a robbanásban senki sem sérült meg a teherhajó fedélzetén. Az iráni támogatást élvező jemeni felkelők egyelőre nem reagáltak.     

December elején a szaúdi koalíció megsemmisített két, robbanószerrel megrakott hajót a térségben. A „robbanóbárkákat” állítólag szintén a húszik indították útjukra. A jemeni kormány ellen lázadó húszik jó ideje veszélyeztetik a hajózás biztonságát a Vörös-tengeren.

Robbanószerrel megrakott bárkákon kívül gyakran víziaknákat telepítenek, amelyek – szaúdi közlések szerint – iráni gyártmányúak. 

Rijád rendre azzal vádolja Iránt: fegyverekkel, rakétákkal, lőszerrel támogatja a húszikat, hogy „megzavarja a térség stabilitását”. 

Jemenben már hat éve tart a belháború a kormány ellen lázadó húszik és a szaúdi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket 2015 óta támogat a Szaúd-Arábia által vezetett katonai koalíció. A szunnita Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, a síita Irán komolyabban megveti lábát az Arab-félszigeten a szintén síita vallású húszik térnyerése révén, és ezt igyekeznek minden eszközzel megakadályozni.

Rovatok