Index Vakbarát Hírportál

Békefenntartók halála a Közép-afrikai Köztársaságban

2020. december 26., szombat 15:09

Ismeretlen fegyveresek megölték az ENSZ három, burundi állampolgárságú békefenntartóját a Közép-afrikai Köztársaságban, további két ember megsebesült – írta az MTI Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivőre hivatkozva

António Guterres, a világszervezet főtitkára elítélte a választásokra készülő országban végrehajtott támadást, és hangsúlyozta:

a békefenntartók ellen elkövetett merényletek háborús bűncselekménynek számítanak.

A Közép-afrikai Köztársaságban vasárnap elnök- és parlamenti választásokat tartanak. Az országban állomásozó ENSZ-misszió szerint az elmúlt hetekben a lázadók tucatnyi támadást hajtottak végre választási kampányrendezvények ellen – írta a távirati iroda a dpa nyomán. 

A Franciaországtól 1958-ban függetlenné vált Közép-afrikai Köztársaság politikai rendszere az etnikai és vallási feszültségek miatt ingatag.

A Seleka nevű muszlim lázadószervezet tagjai 2013-ban megbuktatták François Bozizét, az ország keresztény elnökét, a keresztény milíciák fegyveresei pedig válaszul megtámadták az országban élő muszlim közösséget. December elején az afrikai ország legfelsőbb bírósága elutasította Bozizé jelöltségét az elnökválasztáson, a döntés pedig a feszültség kiújulásához vezetett.

Rovatok