Index Vakbarát Hírportál

Hiányoznak a vendégmunkások az orosz építőiparból

2020. december 26., szombat 12:23

Az Oroszországban élő bevándorlók csaknem fele távozott az országból a koronavírus-járvány miatt – írta a Napi.hu a Moscow Times cikkét idézve. A moszkvai belügyminisztérium adatai szerint jelenleg 6,3 millió külföldi, főként a volt Szovjetunió közép-ázsiai térségéből érkezett bevándorló él a 147 millió lakosú országban. A járvány kitörése előtt 9–11 millióan voltak.  

Oroszország tavasszal lezárta államhatárait, és a kormány még most is csak egy maroknyi országból engedi meg a beutazást. A korlátozások márciusi bevezetésekor több tízezer bevándorló jelent meg a határnál azzal a szándékkal, hogy hazautazik.

Míg az orosz munkavállalók kevesebb mint felét érintette kellemetlenül a gazdasági válság, a külföldiek háromnegyede vesztette el jövedelmét. Közülük sokukat a szürkezónában foglalkoztatták.

A több tízezer külföldi bevándorlónak nagyon fontos szerepe van abban, hogy pótolja az elöregedő orosz társadalomban a hiányzó munkaerőt. Ez év első nyolc hónapjában csaknem 70 ezren érkeztek, míg például egy évvel korábban 167 ezer bevándorló lépte át Oroszország határait.

A legnagyobb munkaerőhiány az építőiparban van, részben azért, mert a kormány jelzáloghitel-támogatása felpörgette az építkezéseket.

Az ágazat azért lobbizik, hogy a moszkvai kormány támogassa a külföldiek visszatérését.

Rovatok