Index Vakbarát Hírportál

Továbbra is problémásak a Boeing szuper gépei

2020. december 26., szombat 11:34

Motorhiba miatt leszállásra kényszerült Tucsonban az Air Canada Arizona és Montréal között közlekedő, 737-8 Max típusú repülőgépe – olvasható az InfoRádió honlapján. A fedélzeten csak a személyzet tagjai voltak. 

A pilóták, miután észlelték a motorhibát, leszállási engedélyt kértek, ezt követően sikeresen földre tették a gépet, amely az arizonai reptéren maradt. 

A gyártó egyelőre nem reagált a hírre, pedig csak nagyjából egy hónapja kapták meg az új felszállási engedélyt. Mint ismeretes, ez év elején az Egyesült Államok légügyi hatósága (FAA) visszavonta a két légikatasztrófában is érintett, új generációs gépek repülési engedélyét. 

Az újrainduláskor, novemberben Steve Dickson, az FAA elnöke videóközleményben biztosított mindenkit arról, hogy a balesetekhez vezető okokat kivizsgálták, és kijavították a műszaki problémákat. 

A Boeing 737 MAX

első légi katasztrófája 2018 októberében volt, akkor a Lion Air JT610-es járata zuhant le, fél évvel később az Ethiopian Airlines ET302-es járatát teljesítő gép szenvedett balesetet. Mindkét eset nem sokkal a felszállás után történt. A vizsgálatok kiderítették, hogy a MAX új fejlesztésű átesésvédelmi rendszere műszaki hiba és tervezési hiányosságok miatt úgy érzékelte, a repülőgép átesett, ezért lefelé nyomta a gép orrát. Ebből a helyzetből a pilóták már nem tudták kihozni a gépet, és lezuhantak.

Rovatok