Index Vakbarát Hírportál

Huszonhat nap után adta fel egy török tévé

2020. december 26., szombat 13:10

Alig egy hónapig működő kormánykritikus televízió zárt be Törökországban, mivel az Olay TV főszerkesztője szerint már nem tudnak ellenállni a kormányzati nyomásnak – adta hírül a Magyar Távirati Iroda. Szinte ezzel egy időben érkezett a hír, hogy súlyos börtönbüntetést szabtak ki egy újságíróra, a Cumhuriyet (Köztársaság címen futott) lap emigrációba menekült főszerkesztőjére is. 

Can Dündar 2016 óta már Németországban él, de távollétében – saját hazájában – több mint 27 éves börtönbüntetést szabott ki rá egy isztambuli bíróság kémkedés és terrorszervezet támogatása miatt. Mintegy 18 év és 9 hónap börtönre ítélték államtitkok megszerzése miatt, de az államtitoksértés vádja alól végül felmentették a főszerkesztőt. Nyolc év és kilenc hónap börtönt pedig fegyveres terrorszervezet támogatása miatt rótt ki rá a török bíróság. Ha hazamegy, vagy Németország kiadja szülőhazájának, az ítéletet „behajtják” rajta. 

Dündar ügyvédei nem voltak jelen a tárgyaláson, mert közölték, hogy nem hajlandóak részt venni egy előre eldöntött, koncepciós per lefolytatásában. Az ügyvédek a bírák lecserélését indítványozták, de kérvényüket elutasították.

A bíróság ősszel szökevénnyé nyilvánította Dündart, és minden törökországi vagyonát lefoglalta. A török hatóságok azért fogták perbe a főszerkesztőt és a lap több újságíróját, mert 2015-ben leleplezték, hogy a török kormány fegyvereket szállított szíriai felkelőknek. Az ügy azért robbanhatott ki, mert török csendőrök a határ közelében a kormány utasítása ellenére feltartóztatták a török hírszerzés kamionjait.

Azóta a csendőröket is elítélték, mert azzal vádolták meg őket, hogy a 2016-os puccskísérlet felelősének kikiáltott Fethullah Gülen hálózatának tagjai, amelyet Ankara terrorszervezetté nyilvánított.

Befejezte a műsorszórást az alig egy hónapot működő Olay TV kormánykritikus televízió Törökországban pénteken, mert főszerkesztője, Suleyman Sarilar szerint nem tudott többé ellenállni a tudósításai miatti masszív kormányzati nyomásnak.

Tudatosult bennünk, hogy nem tudjuk többé fenntartani műsorunkat

– mondta a főszerkesztő a tévé utolsó adásában. Ugyanakkor megfogadta, hogy 180 kollégájával továbbra is fenntartja a szabad újságírói mentalitást. 

A televíziót eredetileg 1994-ben alapította Caglar üzletember és korábbi miniszter, de az adó tavaly bezárni kényszerült. Az Olay TV idén november végén indult újra kormánykritikus álláspontjáról ismert újságírói gárdával.

A török sajtó szerint az Olay TV azt követően került kormányzati össztűz alá, hogy közvetítette a harmadik legnagyobb parlamenti tömörülés, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) parlamenti frakciójának ülését.

A török vezetés a HDP-t a nemzetközileg terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) politikai kirakataként kezeli. A PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést a délkelet-törökországi kurd kisebbség függetlenségéért. A HDP tagadja a közvetlen kapcsolatot.

Huszonhat napig sikerült sugároznunk, ami a legrövidebb műsorszórási idő a török televíziózás történetében

– hangsúlyozta Nevsin Mengu műsorvezetőnő a tévé utolsó programjában, tapsoló munkatársaival körülvéve, mielőtt elsötétült a képernyő.

Rovatok