Index Vakbarát Hírportál

Manfred Weber szerint Orbán Viktor le akarja rombolni Európát

2020. december 27., vasárnap 14:07

Az Európai Unió nem fejőstehén, a kulturkampf nem jó módszer, a kirekesztés politikája nem járható út – fogalmaz válaszcikkében Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP) frakcióvezetője Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a Welt am Sonntag német vasárnapi lapban egy héttel ezelőtt megjelent interjújára reagálva.

Az „Orbán Viktor politikája a téves út” címmel közölt írásban Manfer Weber kifejtette, hogy 2021 a nagy változások éve lesz az EPP kereszténydemokrata és keresztényszociális pártjainak, de az európai társadalmaknak és a gazdaságnak is. Ki kell tölteni a német kancellár és korábbi CDU-elnök Angela Merkel távozásával keletkező űrt, mindenekelőtt pedig meg kell birkózni a politikai programot, irányvonalat illető kihívással, amelynek nagyságát jelzi, hogy tizenkét hónapja nem lehetett sejteni, hogy megkérdőjeleződik az államháztartási egyensúly fontossága, és hogy a gazdaság jövője orvostudományi újításokon múlik majd.

Manfred Weber szerint

a mélyreható gazdasági és társadalmi átalakuláson nem lehet úrrá lenni az Orbán Viktor által sürgetett nemzeti-populista politikai megközelítésmóddal vagy kulturkampffal.

Ehelyett a Német Szövetségi Köztársaság volt kancellárjainak, Konrad Adenauernek, valamint Helmut Kohlnak, illetve Franz Josef Straussnak, Bajorország egykori miniszterelnökének a példáját kell követni. Ők olyan politikai felfogást képviseltek, amellyel nem megosztottságokat mélyítettek tovább, hanem átléptek árkokat és előítéleteket, a Németország szomszédaival folytatott viszonyban a „közös európai ház” felépítésével, a társadalomban pedig azzal, hogy középen igyekeztek többséget teremteni – írta Weber az MTI tudósítása szerint.

A néppárti frakcióvezető nehezményezi, hogy

egyes kormányfők a gyors siker érdekében hiteltelennek állítanak be európai uniós döntéseket, holott gyakran hozzájárultak azokhoz. Aki egyenlőségjelet tesz az EU és „a szovjet kommunisták autoriter rezsimje” között, az „le akarja rombolni a Helmut Kohl politikusnemzedéke által felépített Európát”.

Manfred Weber emellett leszögezte: az erős nemzetállamok és az erős Európa nem ellentmondás, hanem a békés Európa elengedhetetlen feltétele.

Utalva a magyar kormányfővel készült interjúra Weber abszurdnak nevezte azt a vádat, hogy az EP túlértékeli a szerepét. A jövőt nem az egyhangúlag hozott és így a „blokád” lehetőségét is hordozó tanácsi döntéshozatal jelenti, hanem a többségi döntések, például a szabadon választott EP-ben – szögezte le.

Aki a konzervatív értékek elárulásának állítja be a szociáldemokratákkal és a liberálisokkal kidolgozott szükséges kompromisszumokat, valójában olyan radikálisokkal akar koalíciót, mint az AfD, Wilders vagy Le Pen, erre pedig a CDU/CSU nem hajlandó

– tette hozzá a német politikus. Orbán Viktor az egy héttel ezelőtti interjújában azt mondta, már nem sok hiányzik hozzá, hogy Brüsszel ugyanolyan autokratikus központ legyen, amilyen Moszkva volt a kommunizmus idején.

Kiemelte, hogy az EU nem támogatásokat biztosító „fejőstehén”, hanem „sors- és értékközösség”, amelyben az emberi méltóság a legfőbb érték. Ugyanakkor a külső határ védelme is elengedhetetlen, és ezt Magyarország a határkerítés felépítésével ugyanúgy megmutatta, mint az EPP-hez tartozó erők vezette görög és horvát kormány tevékenysége vagy a Frontex EU-s határ- és partvédelmi ügynökség pénzügyi támogatásának növelése, amelyet az EPP harcolt ki.

Megjegyezte, hogy az új jogállamisági mechanizmus mérföldkő az EU-nak és hatalmas siker az EPP-nek, mert végre szankciók biztosítják ezeknek az alapértékeknek a betartását. Arról is írt, hogy a keresztény értékeket a Szentírás és az egyházak határozzák meg, nem azok, akik a Nyugat megmentőjének adják ki magukat, a kereszténydemokraták politikájának középpontjában pedig a keresztény emberkép alapján a szabadság, a szolidaritás, a szubszidiaritás és az Isten előtti felelősség áll, és nem a demokrácia és a jogállam leépítése vagy az önzőség.

Ezért az igazságszolgáltatás függetlensége, a sajtó szabadsága, a vallásszabadság és a nők és férfiak közötti egyenlőség nem lehet alku tárgya.

A koronavírus-járvánnyal, az éghajlatváltozással és a digitalizációval összefüggésben egyebek mellett kifejtette, hogy a jogállam leépítésével, nacionalizmussal és megosztással nem lehet megbirkózni a kihívásokkal. 

A húszas évek csak a közösségi szellem és az erők összefogására irányuló politikai felfogás révén lehet jó évtized, és több mint kérdéses, hogy Orbán Viktor kirekesztő politikai megközelítése hozzájárulhat ehhez

– írta Manfred Weber, hozzátéve, hogy az EPP-nek minél hamarabb döntenie kell erről a kérdésről.

Rovatok